Vermeercentrum verwerft twee werken van René Jacobs

Het Vermeercentrum Delft heeft onlangs twee kunstwerken van beeldend kunstenaar René Jacobs aangeschaft. Begin dit jaar was de expositie “Another Vermeer” in het Vermeercentrum te zien met een twaalftal kunstwerken van Jacobs.

De twee werken maken deel uit van een groeiende collectie moderne kunstwerken van het Vermeercentrum die allemaal een link hebben met Vermeer.

Vermeercentrum heeft opvallende kunstwerken

Het Vermeercentrum Delft verwierf eerder het opvallende kunstwerk “het meisje in het zwart” van de Velpse fotografe Jenny Boot, enkele grafische werken van de Delftse kunstenaar Rob van Es en een bronzen sculptuur van Vermeers Meisje met de Parel van de Delftse kunstenaar Cher Mattijssen. Ook de twee aangekochte werken van René Jacobs zijn geïnspireerd op Johannes Vermeer.
Het gaat om het kunstwerk “We are the pearl earring”, gemaakt uit 6,000 kleine poppetjes die tezamen het meisje met de Parel vormen. Jacobs heeft hiermee willen symboliseren dat het Meisje met parel een collectief bezit is en daarmee eigendom van iedereen. Het werk kreeg veel aandacht in de nationale en internationale pers. Het andere kunstwerk dat het Vermeercentrum heeft aangeschaft is een variant op het meisje met de rode hoed. Met behulp van een sjabloon heeft René Jacobs telkens de letters J.o.h.a.n.n.e.s. .V.e.r.m.e.e.r op doek geschilderd, net zo lang totdat het beeld van het meisje met de rode hoed ontstond.

Jacobs en Vermeer

Kunstenaar Rene Jacobs heeft sinds hij in 2006 in Delft zijn atelier en galerie opende meer dan 100 werken gemaakt die zijn geinspireerd op het werk van Vermeer. Naar eigen zeggen heeft de kunstenaar toen hij het kunstwerk met de 6000 poppetjes maakte een frozen shoulder opgelopen. “De kosten van fysio zijn verwerkt in de prijs van het kunstwerk”, aldus Jacobs. Samen met het impressionistische kunstwerk met de letters J.o.h.a.n.n.e.s. .V.e.r.m.e.e.r maken de kunstwerken nu deel uit van de permanente tentoonstelling van het Vermeercentrum aan de Voldersgracht.

Het kunstwerk “We are the pearl earring”, gemaakt uit 6,000 kleine poppetjes
Het meisje met de rode hoed gemaakt met de letters J.o.h.a.n.n.e.s. .V.e.r.m.e.e.r