Kop van Buitenhof: ‘wordt mooie groene buurt, maar niet betaalbaar’

Er komt een grote verbouwing aan voor het gebied dat wordt gevormd door het Reinier de Graaf ziekenhuis, het Bethelpark en de Juniusbuurt, ofwel ‘De Kop van Buitenhof’. Gisteravond werden de plannen voor dit gebied besproken in de commissie ‘Ruimte en Verkeer’. Er is veel positiviteit over hoe deze buurt eruit komt te zien. Zorgpunt is de betaalbaarheid van de woningen die er komen.
voorbeelduitwerking vernieuwing Kop van Buitenhof | Bron: Masterplan Kop van de Buitenhof

Er komt namelijk een behoorlijk aantal woningen bij in deze buurt: om en nabij 800. Slechts 15 procent hiervan zal nu onder sociale huur vallen. SP-fractievoorzitter Joost van der Sluis vraagt dan ook: “Aangezien dit een kans is om vanaf de grond aan nieuw te bouwen, waarom niet meer sociaal?” Ook ChristenUnie raadslid Mirte van der Vlist zet zich in voor meer sociale huur: “We hebben afgesproken dat 30 procent van de woningen in Delft sociale huur moet zijn. Hoe krijgen we dat voor elkaar als we in dit soort grote bouwprojecten slechts 15 procent sociaal maken?”

Onbetaalbaar
Brendan Analikwu van D66 deelt deze zorg niet. Hij vertelt dat in Delft nu meer dan 30 procent van de huizen sociale huur is. Het hangt namelijk rond 34 procent. Analikwu: “We willen juist naar die 30 procent zakken.” Daarmee zijn de zorgen over de betaalbaarheid in de wijk niet voorbij. Naast de 15 procent sociale huur moeten er ook woningen komen die onder de middenhuur vallen of die onder ‘betaalbare koop’ vallen. In totaal moet dan de helft van de toe te voegen woningen ‘betaalbaar’ zijn. 

Jorrit Treffers van Volt noemt de percentages van woningen die ‘betaalbaar’ moeten worden ‘een beetje karig’. Onafhankelijk Delft ziet een mogelijkheid om voor meer betaalbare woningen te zorgen. Commissielid Carla van Tricht wil ervoor zorgen dat 50 procent onder ‘betaalbaar’ komt te vallen en dat de 15 procent sociale huur daarbovenop komt, in plaats van dat de sociale huur een onderdeel is van de categorie ‘betaalbaar’. Hierdoor zou een kleiner deel van de te bouwen woningen, in de woorden van Onafhankelijk Delft, ‘onbetaalbaar’ zijn.

Grondexploitatie
Wethouder Huijsmans geeft aan dat het moeilijk is meer sociale huur te realiseren. Zij zegt dat er een plan is gemaakt voor de grondexploitatie. Daarin is vastgelegd hoe het financieel mogelijk is om de plannen te realiseren. Als een groter deel sociaal wordt, levert het minder inkomsten op. Huijsmans: “Dus als de raad een groter deel betaalbaar wil, moet daar financieel iets tegenover staan.”

Wel zegt Huijsmans dat er ‘in de toekomst voldoende gelegenheid is om bij te sturen’. Volgens haar zal dit project namelijk nog vaak besproken worden. Het zal immers nog jaren duren totdat het grootste deel van de plannen wordt uitgevoerd. Mick van der Steeg van de PVDA zegt: “Er zal nogal wat water door de Schie stromen, voordat de palen in de grond gaan.” Hij zou dan ook graag zien dat er sneller aan de slag gegaan wordt.