Joost van der Sluis nieuwe fractievoorzitter SP Delft, wie is hij?

De nieuwe fractievoorzitter van de Delftse afdeling van de Socialistische Partij (SP) is Joost van der Sluis. Wie is hij eigenlijk?
Joost van der Sluis in Delft Centraal

Ongeveer een week geleden maakte Lieke van Rossum, de huidige fractievoorzitter, bekend dat ze vanaf donderdag 21 december 2023 gaat stoppen. Zij heeft zich ruim 18 jaar ingezet in de Delftse SP, waarvan 13 als fractievoorzitter. Ze vindt het tijd voor iets nieuws.

Haar opvolger is pas vrij recent in de Delftse raad actief, namelijk maar twee jaar. Toch is hij dé kandidaat om het werk van Van Rossum over te nemen. Alhoewel hij pas kort in de Delftse gemeenteraad zit, zijn de politiek én de stad geen nieuw terrein voor hem.

Student
De 46-jarige Van der Sluis kwam in 1996 in Delft studeren. Hij voelde zich toen vrij snel betrokken bij de stad, en bij de SP. Hij is in geboren en getogen in het Utrechtse Maarssen, waar hij al vroeg met de partij in aanraking kwam. “De SP kwam overal voorbij, vooral op posters langs de weg. Toen ik later een interview met een vooraanstaand SP’er zag, herkende ik zijn uitspraken in de posters terug. Ik wist al dat ik het met de posters eens was, maar ik realiseerde me op dat moment pas dat die uitspraken bij de SP hoorde”, aldus Van der Sluis in een interview bij Delft Centraal.

Van der Sluis geeft aan dat ook het actievoerende en agerende karakter van de partij hem goed aanstaat. “Ik vind de scherpe inval van de SP vooral erg goed. We staan er voor de mensen die ons het meest nodig hebben. Zo voelt de partij en haar ideologie voor mij.” Vanaf 2000 werd hij dan ook actief lid van de partij.

Voorganger
Er zijn heel wat overeenkomsten tussen Van der Sluis en zijn voorganger, Lieke van Rossum. Ook zij is in haar studententijd met politiek in aanraking gekomen en ook zij gaf aan dat het actievoerende karakter van de SP haar sterk aanstaat. Van der Sluis vindt dat Van Rossum dat ook in haar werk liet zien. “Ze stopt nu ook op haar hoogtepunt. Nét nadat zij er keihard voor geknokt heeft om goedkope ruime huurwoningen bij te laten bouwen. Hier was zij al een jaar mee bezig en ze heeft het toch mooi voor elkaar gekregen.”

Hij geeft echter aan dat hij het wel over een andere boeg wil gooien. “Ik ben vaak wat feller in debatten dan Van Rossum. Dat zit in mij. Ik laat het merken als ik het ergens niet mee eens ben.” Dat is overigens iets wat in lijn staat met de nieuwe landelijke fractievoorzitter van de SP, Jimmy Dijk. Ook hij staat er volgens Van der Sluis om bekend om veel harder te zijn dan zijn voorganger, Lilian Marijnissen.