Jongeren aan het stemmen krijgen? De Delftse Stembus doet een poging

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en daarom rijdt deze week ‘De Stembus’ door Delft. De bus is in het leven geroepen om jongeren ‘in de stemming te brengen’, oftewel om ze te informeren, overtuigen en motiveren om te gaan stemmen bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. De drie initiatiefnemers, zelf 18,19 en 20 jaar, willen zo de opkomst van andere jongeren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vergroten.

Brittney Geurts, Jori Kloosterman en Merel de Waard rijden donderdag en vrijdag met een busje door Delft en proberen zoveel mogelijk jongeren aan te spreken. ‘’We kwamen erachter dat de verkiezingen bestaan, maar dat wij er niet echt van af wisten. Toen zagen we ook dat jongeren niet gehoord voelden in de (lokale) politiek. Dat vonden we jammer en dus wilden we daarvoor in actie komen’’, vertelt Brittney.

‘’Ik vind het zelf ook heel belangrijk om te gaan stemmen omdat het om onze toekomst gaat. Juist in de gemeenteraad wordt gewerkt aan onderwerpen die voor ons heel belangrijk zijn, zoals waar we gaan wonen, het klimaat en evenementen. Door een snellere besluitvorming in vergelijking met de landelijke politiek, zie je veel meer van je stem.”

Opnameapparaat
De drie rijden, in samenwerking met stichting STAD, rond en zoeken plekken op waar veel jongeren zijn zoals middelbare scholen. Jongeren kunnen in de bus letterlijk hun stem laten horen, door hun wens, compliment, of opmerking over de gemeente in te spreken in een microfoon die verbonden is aan een opnameapparaat. De opnames worden vervolgens gebundeld en overgedragen aan de gemeenteraad.

‘’De politieke partijen hebben enthousiast gereageerd toen we zeiden dat we hiermee komen’’, zegt Jori. ‘’Ze mogen hier straks op gaan reageren met wat hun oplossingen of ideeën zijn. Hun reacties voegen we samen in een video, die we weer doormailen aan de jongeren die hun stem hebben laten horen delen.’’

Tekst loopt door onder de foto

Wonen
Na een aantal gesprekken en opnames is de bus, komt één onderwerp duidelijk naar voren, namelijk de woningbouw. ‘’Dat is wel echt een probleem, zeker in Delft omdat hier heel veel studenten zijn die geen woning kunnen vinden. Ik merk zelf ook dat ik nu niet echt uit huis kan'', aldus Jori.

De drie pakken hun bus weer in voor een volgende locatie: ‘’We willen natuurlijk bereiken dat zoveel mogelijk jongeren hun stem gaan gebruiken’’, zegt Brittney. ‘’En dat ze zich gehoord voelen, dat is het allerbelangrijkste.’’