In Delft momenteel slechts één huis te koop dat eenpersoonshuishouden met modaal inkomen kan betalen

Huizen in Delft (niet één van de huizen uit artikel)

Bijna zestig procent van de huizen in Nederland is in het laatste kwartaal van 2020 boven de vraagprijs verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Dat is een stijging van zestien procent ten opzichte van het jaar ervoor. Voor Delft betekent dit dat er op het moment één huis te koop staat wat een eenpersoonshuishouden met modaal inkomen kan betalen.

Een modaal inkomen ligt rond 36.500 euro per jaar. Nieuwsuur zocht uit wat een eenverdiener met een modaal inkomen kon lenen en het gemiddelde kwam neer op 166.500 euro.

Op de meeste koopwoningwebsites (Funda, Pararius, Jaap, VBO, Bjornd, Huizenzoeker, ZAH.nl, V&W Makelaars, Bergklis, Olsthoorn Makelaars, Vidomes, Van Silfhout & Hogetoorn, Roepman Makelaardij, Hof van Delft Makelaardij) zijn voor Delft géén woningen te koop onder de 166.500 euro. Alleen op huisnet.nl is een huis te vinden voor onder de prijs, een driekamer woning van 60 vierkante meter. 

Aardbevingsgebied

In heel Zuid-Holland staan er 127 woningen onder 166.501 euro te koop (op Funda). In Nederland blijven er met een hypotheek van 166.500 euro nog maar 1148 woningen over. Nieuwsuur baseerde zich hiervoor op cijfers van Funda.

Wat ook opvalt is dat de prijzen van de huizen buiten de Randstand het hardst stijgen. Daar is het percentage van huizen dat boven de vraagprijs weggaat het grootst. Zelfs in het Groningse Slochteren, het aardbevingsgebied, werd bijna 60 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Kritisch

Een makelaar, Fré Bos uit Siddeburen, vertelt aan Nieuwsuur dat vroeger de doorlooptijd wel een jaar of anderhalf was. Maar tegenwoordig kan je huis al binnen twee weken verkocht zijn. Een andere makelaar, Wouter de Vries uit Appingedam, ziet ook dat mensen minder kritisch zijn geworden: "Een paar jaar geleden was de eerste vraag bij een bezichtiging vaak: is er ook schade door aardbevingen? Die vraag wordt nu niet meer gesteld. Mensen willen gewoon kopen."

Lees ook: Delftenaar koopt school in Groningen voor bijna een half miljoen >

Tweeverdieners met beide een modaal inkomen kunnen gemiddeld rekenen op een groter aanbod. Zij kunnen ongeveer 300.000 euro lenen. In Zuid-Holland staan er 3205 woningen te koop die daaronder vallen. Maar volgens de makelaars schieten ook de prijzen van deze woningen omhoog.

Unieke situatie

In Delft zijn er voor deze tweeverdieners 32 woningen op Funda beschikbaar. Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft denkt dat we voorlopig nog niet van het probleem af zijn. De piek van het woningtekort ligt waarschijnlijk in het jaar 2025. "Als er veel wordt bijgebouwd, kun je in 2035 misschien naar een acceptabel tekort van ongeveer 2 procent", zegt Boelhouwer tegen Nieuwsuur. 

Lees ook: TU Delft hoogleraren pleiten vóór permanent wonen op vakantieparken >

Daarom zijn er volgens Boelhouwer meer tijdelijke woningen nodig en moeten bestaande woningen vaker door mensen worden gedeeld. "De krapte blijft het komende decennium", aldus Boelhouwer. "Dit is echt een unieke situatie. Ik heb dit in veertig jaar woningmarktonderzoek nog nooit meegemaakt."