Delftenaar koopt school in Groningen voor bijna een half miljoen

't Kleine Schooltje, de nieuwe woning van Paul van Dijk en zijn vriendin
Fotograaf: Funda

Delftenaar Paul van Dijk (37) heeft onlangs een bijzondere koop gedaan. Midden in de stad van Groningen kon hij voor zo’n 475.000 euro ’t kleine Schooltje kopen. Het voormalige schoolgebouw is tegenwoordig een huis met een tuin van 1000 vierkante meter.

Van Dijk vertelt aan Dagblad van het Noorden dat hij vijf jaar geleden naar Delft was verhuisd voor zijn studie aan de TU Delft. Maar al langer smachtte hij er naar om weer terug te keren naar het Noorden. En toen het ’t kleine Schooltje beschikbaar kwam, waren van Dijk en zijn vriendin meteen verkocht.

Woningtekort

‘’We vonden het zo mooi. Het is bizar dat er een huis met 1000 vierkante meter tuin in de stad te vinden is. Ik hou van ruimte om me heen,’’ aldus Van Dijk tegen Dagblad van het Noorden. Na het zien van de foto’s belde hij dan ook onmiddellijk de makelaar. Vervolgens was Van Dijk de eerste die het huis bezichtigde, na hem volgde nog zeventig belangstellenden.

Heb je dit al gelezen? TU Delft hoogleraren pleiten vóór permanent wonen op vakantieparken >

Delft verruilen voor Groningen is voor iemand met een liefde voor de natuur zoals Van Dijk zo’n slecht idee nog niet. Delft kampt namelijk met een enorm huizentekort. Vorig jaar was het woningtekort in Delft zelfs het hoogst, met maar liefst een tekort van 6300 huizen, zo meldde het AD.

Via het zwarte hek kom je bij het verstopte huis. Foto: Google Maps

Inmiddels is het landelijke woningtekort vorig jaar opgelopen tot 331.000 woningen, terwijl het tekort in 2019 al een verwacht hoogtepunt oversteeg met toentertijd een tekort van 261.000 woningen. Het woningentekort in Delft kon volgens het AD verklaard worden door een explosieve vergrijzing. De gemeente liet toentertijd weten de komende tien jaar 15.000 woningen te willen bijbouwen.

Succes

Maar zelfs als de gemeente hierin slaagt is een woning met een tuin van 1000 vierkante meter in Delft echt een speld in de hooiberg zoeken. Toen Van Dijk en zijn vriendin het huis mochten komen bekijken was het stel dan ook meteen verkocht. Ze boden ver boven de vraagprijs en met succes: inmiddels is het huis van hen.

Lees ook: Delft Tanthof vergrijst, hoe is het gesteld met mobiliteit van de 65+’er? >

Eigenlijk was het idee om en een huis te hebben in de stad en een huis op het platteland maar het voormalige schoolgebouw combineert de twee perfect zo laat Van Dijk weten aan het AD. Voorlopig verhuren ze het nog aan de vorige eigenaresse. Er is namelijk nog veel werk aan de winkel, het pand moet flink opgeknapt worden. Maar dat kan Van Dijk gelukkig zelf, hij is tenslotte aannemer.