Hoogleraar TU Delft: 'Verborgen woningaanbod zichtbaar maken kan oplossing zijn voor huizenprobleem'

Er is nog steeds een groot woningtekort en de enige duidelijke oplossing lijkt: bouwen, bouwen en nog meer bouwen. Maar stikstof bemoeilijkt het uit de grond stampen van woning na woning. Toch lijkt er nu een ‘verborgen woningmarkt’ gevonden te zijn met het nieuwe platform Cirkl.

In een interview met Trouw vertelt Jeroen Wilhelm, oprichter van het platform Cirkl, dat we helemaal niet hoeven te wachten tot er nieuwe woningen bij komen. Er is namelijk al een groot aanbod van te koop staande woningen, ze moeten volgens Wilhelm alleen zichtbaar gemaakt worden.

Onzichtbaar

“Veel woningzoekenden zoeken eerst zelf een nieuw huis. Pas als ze dat gevonden hebben, durven ze hun eigen huis te koop te zetten. Dat is ook logisch: verkopen lukt wel, weten ze. Maar ze zijn bang dat ze zelf niks kunnen vinden”, vertelt Wilhelm aan Trouw.

Hierdoor blijven er veel woningen ‘onzichtbaar’ voor eventuele kopers. Volgens Wilhelm zijn er grofweg 250.000 woningzoekenden die al een eigen huis bezitten. Het woningtekort ligt op dit moment rond de 285.000, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau ABF.

Lees ook: Projectontwikkelaars gaan meebetalen in Delft: ‘Onredelijk om kosten te verhalen op bewoners’ >

Dat zou betekenen dat als de 250.000 woningen van de woningzoekenden op de markt zouden komen, vraag en aanbod veel dichterbij elkaar liggen dan men denkt. Volgens Wilhelm zetten veel mensen namelijk pas hun woning te koop als ze al een nieuwe woning hebben gekocht.

Datingsite

‘’Wij willen juist al die woningzoekenden met elkaar in contact brengen. Er is sprake van een onzichtbaar aanbod, zeg maar woningen onder de radar,” aldus Wilhelm tegen Trouw. Op zijn nieuwe platform Cirkl brengt hij deze twee groepen samen.

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft is enthousiast: ‘’Makelaars staan vaak wat conservatief tegenover zulke nieuwe initiatieven”, zo vertelt hij aan Trouw. “Maar dit initiatief springt precies in het gat waar een groot probleem zit.”

Cirkl werkt een beetje hetzelfde als een datingsite, je swipet, bekijkt en klikt op de woningen die je interessant vindt. De verkoop gaat echter pas door als ook de tegenpartij binnen de afgesproken termijn een huis weet te bemachtigen.

Halve ton

Het platform brengt pas kosten in rekening na een aankoop, namelijk: 600 euro. In de reguliere markt wordt er steeds vaker overboden, regelmatig wordt dit met een halve ton of meer gedaan meldt de NOS.

Ook interessant voor jou: TU onderzoekt veranderende woonwens sinds thuiswerken, tuin steeds vaker een must >

Op Cirkl is er geen sprake van dezelfde hoeveelheid concurrentie en levert de woning dus minder op. Maar het voordeel volgens Wilhelm is ook dat jezelf minder betaald voor je woning. Maar in de testfase van het woningverkoopplatform waren ook alle woningen op Cirkl al boven de vraagprijs verkocht.