Poepzakjes een van de wapens in de strijd met blauwalg

Hoe warmer het is, hoe meer blauwalg in het water. Deze algensoort zorgt er al jaren voor dat er een groot deel van de zomer niet gezwommen kan worden in de Grote Plas. Daarom liet de gemeente onderzoek doen naar mogelijkheden om blauwalg aan te pakken. Een van de oplossingen die naar voren kwam is ervoor zorgen dat er minder hondenpoep blijft liggen in het Delftse hout. Verslaggever Laurie Spitse ging erop uit om te kijken hoe de plas er nu bij ligt.

De onderzoekers schrijven: “De voedingsstoffen voor blauwalg komen niet alleen uit de bodem, maar ook uit bijvoorbeeld bladeren die op de bodem liggen, voer dat aan vissen en eenden wordt gegeven, en door verstoring van de bodem door vissen. Bij regen spoelt ook ganzen- en hondenpoep het water in, wat kan bijdragen aan de groei van blauwalg.”

Hierom bestaat een van de maatregelen die burgemeester en wethouders willen nemen tegen blauwalg uit drie zakjesautomaten die langs het strand worden geplaatst om de hondenpoep op te ruimen. De kosten hiervoor zijn 15.000 euro, plus 5000 per jaar voor het onderhoud en het aanvullen van zakjes. 

Circuleren 
Hondenpoepzakjes zijn niet de enige oplossing. De bestuurders schrijven: “In het zwemseizoen 2024 wordt ingezet op het in beweging brengen van het water en daardoor extra zuurstof in te brengen. Hiervoor wordt een tijdelijke pomp geplaatst bij de duiker achter Plané. In het zwemseizoen wordt afhankelijk van de weersomstandigheden de bemaling een aantal uren per dag in de ochtend aangezet.”