Het gaat Delft dit jaar niet lukken alle statushouders een woning te geven

Het gaat de gemeente dit jaar naar verwachting niet lukken om genoeg woningen te vinden voor statushouders. Delft gaat nog op zoek naar meer plek, maar heeft de provincie Zuid-Holland alvast laten weten dat het in de problemen komt. Delft is wettelijk verplicht om dit jaar 288 statushouders te huisvesten.

Tot een paar weken geleden was er voor ongeveer 150 van de statushouders een woning gevonden. Het is op dit moment onduidelijk hoeveel statushouders er nu buiten de boot vallen in Delft. Vorig jaar was het aantal statushouders dat Delft moest plaatsen nog een stuk lager. Toen moest er voor 147 personen plek gevonden worden.

Er is volgens de gemeente te weinig plek omdat er niet genoeg sociale huurwoningen zijn in de stad. In Delft is afgesproken dat 30% van deze woningen bestemd is voor spoedgevallen en statushouders. ‘Dat is zo begrensd om draagvlak te houden’. Verder is het volgens de gemeente lastig om tijdelijke woningen te bouwen omdat er dan meer geld vanuit het Rijk zou moeten komen.

‘Beste jongetje van de klas’
Tegen raadsleden zij wethouder Karin Schrederhof dat Delft nog steeds tot het beste jongetje van de klas behoort omdat het de gemeente in tegenstelling tot andere gemeenten tot nu toe wel steeds gelukt is genoeg plek te vinden. ‘Wij doen dit altijd heel netjes.'

De gemeente wil proberen om toch meer plekken te vinden en kijkt ook naar de komende jaren, omdat het aantal statushouders waar de gemeente plek voor moet vinden waarschijnlijk even hoog blijft.

Een aantal partijen waren het daar niet mee eens. Hart voor Delft, D66 en Onafhankelijk Delft riepen de wethouder op een brief te schrijven aan de provincie om aan te geven dat Delft niet meer woningen heeft en niet meer statushouders kan huisvesten.

Mogelijke oplossingen
Vorig jaar is niet de volledige 30% van de woningen die bedoeld is voor spoedgevallen en statushouders benut (25.4% ging toen naar die groep). De gemeente zegt nu met woningcorporaties in gesprek te gaan om te zorgen dat er meer van deze woningen naar statushouders gaan.

Verder zit de gemeente ook te denken aan een pilot om statushouders in vrije sector woningen te plaatsen. De gemeente zal dan wel financieel moeten bijspringen. En er wordt in de stad ook gekeken naar plekken voor nieuwe flexwoningen.