Groot landelijk woonprotest bereikt ook Delft


We weten inmiddels allemaal dat er een flinke wooncrisis gaande is en dat vele mensen geen geschikt huis kunnen vinden dat ze kunnen betalen. Dat speelt niet alleen in Delft maar in heel Nederland. Al meerdere keren vond daarom in steden een woonprotest plaats, en dit gaat nu ook in Delft gebeuren. Op 6 februari kunnen Delftenaren zich verzamelen -op een nu nog onbekende plek- om protesteren tegen het huidige woonbeleid.
 
Tientallen actiegroepen en maatschappelijke organisaties in het land die het Woonprotest en de Woonopstand organiseren of steunen, slaan de handen ineen. ‘’De politiek heeft de wooncrisis volledig uit de hand laten lopen’’, staat er op de website van hun manifest te lezen. ‘’Wij roepen met dit manifest de Tweede Kamer en formerende partijen op om onmiddellijk werk te maken van oplossingen voor de wooncrisis. Het is nu tijd voor een fundamenteel andere visie op huisvesting, die mens weer boven markt stelt.’’

Torenhoge hypotheken en discriminatie
Het manifest schetst nogmaals het probleem: het aantal dakloze mensen is in tien jaar verdubbeld en mensen met lage inkomens worden geraakt doordat sociale huurwoningen op grote schaal worden verkocht of gesloopt. Vooral voor mensen met een beperking, ouderen, jongeren en starters is er een tekort. Ondertussen is de vrijehuursector duur en onzeker geworden, waardoor ook middeninkomens tussen wal en schip vallen. Meer dan 800.000 huishoudens houden na het betalen van de huur te weinig geld over voor dagelijkse uitgaven.

''Een eigen woning is voor velen inmiddels onbereikbaar geworden, of mensen zitten vast aan torenhoge hypotheken'', vervolgt het bericht. ''Daar komt bij dat veel mensen slachtoffer zijn van discriminatie en uitsluiting door verhuurders en makelaars, maar ook door gemeenten.'' Het manifest gaat zo nog even door.

De organisatoren eisen een radicaal andere visie op huisvesting: ''Het woonbeleid moet gericht zijn op het garanderen van voldoende, betaalbare en goede woningen, op het voorkomen van dakloosheid en op zeggenschap voor bewoners over hun leefomgeving’’, is een greep uit het betoog.

Studenten zijn extra punt van aandacht in Delft
De grote groep die het woonprotest organiseert, bestaat voornamelijk uit jongeren. Jim Jansen is een van hen die mee gaat doen aan het woonprotest in Delft. ''Persoonlijk geloof ik heel erg in dit protest. Er zal niet van de ene op de andere dag een radicale verandering plaatsvinden, maar wat wij willen is dat er op landelijk niveau en op lokaal niveau naar ons wordt geluisterd door de politiek'', laat hij weten aan Omroep Delft.

Want Delft heeft zelf ook zijn specifieke problemen in dit verhaal: ''We hebben hier, meer dan in veel andere steden, te maken met een grote groep studenten, wat een groot effect heeft op het woonbeleid'', legt Jansen uit. Hij bedoelt daarmee niet dat studenten het probleem zijn, maar mede-slachtoffer. Zo staat te lezen in het Delftse deel van het manifest, waar Jansen aan meeschreef: ''Studenten en Delvenaars worden door de woningschaarste tegen elkaar opgezet. De woonbehoeftes van de gemiddelde student lijken ook totaal niet op de woonbehoeftes van de gemiddelde sociale huurder. Dit leidt tot onnodige wrijving tussen die twee groepen, die beiden overgeleverd zijn aan een bureaucratisch systeem van wachtlijsten en onzekerheid.''

''Dit is bijvoorbeeld te merken in het DUWO-pand op de van Hasseltlaan, waar sociale huurders die daar soms al ruim twintig jaar wonen moeten toekijken hoe ze om de paar maanden nieuwe buren krijgen, en langzaam worden verruild voor studenten. Of in de Wippolder, waar de hoge concentraties verkamerde studenten ertoe leiden dat andere bewoners vervreemd raken van de buurt. De enige weg uit deze schaarste is solidariteit tussen die verschillende bewonersgroepen die de dupe zijn geworden van hetzelfde systeem.''

Vrijwilligers
Het woonprotest in Delft zal 6 februari om 13:00 plaatsvinden. De precieze locatie moet nog bekend worden, er is nog een overleg gaande met de gemeente. Jansen laat weten dat de groep in Delft nog op zoek is naar vrijwilligers die kunnen helpen met de voorbereiding.

Meer informatie is te vinden op de website www.Woonactie.org.