Greenpeace voert actie bij Delftse Allseas tegen diepzeemijnbouw van Trump

Greenpeace heeft woensdagochtend 3 juli actiegevoerd bij het hoofdkantoor van offshorebedrijf Allseas in Delft. Met een groot spandoek en een reuzenoctopus protesteerden ongeveer dertig actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace tegen een mogelijke samenwerking van Allseas en de Amerikaanse regering over diepzeemijnbouw in de Stille Oceaan.

Milieuorganisatie Greenpeace roept Allseas op om niet met de Amerikaanse regering samen te werken omtrent diepzeemijnbouw | Foto: Greenpeace
 
'Ga niet met Trump in zee' prijkte in grote letters op een geel Greenpeace-spandoek woensdagochtend boven de ingang van het hoofdkantoor van Allseas, dat langs de A13 ligt. Enkele activisten dienden als gewichten onder het spandoek.

 

Ook deelden de activisten flyers uit aan medewerkers, waarin stond dat diepzeemijnbouw zonder internationale toestemming illegaal zou zijn. De meeste medewerkers weigerden de flyer of gingen het gesprek niet aan, volgens de woordvoerder van Greenpeace. 

 

Diepzeemijnbouw 
Greenpeace maakt zich zorgen, omdat het Delftse bedrijf overweegt in te gaan op de plannen van de Amerikaanse regering voor diepzeemijnbouw in de Stille Oceaan. Onlangs maakte president Donald Trump namelijk bekend op korte termijn te willen beginnen met de delving naar metalen en mineralen. 

 

Hiervoor heeft de Amerikaanse president de hulp nodig van het Delftse bedrijf. Allseas legt wereldwijd pijpleidingen onder de zeebodem en bouwt zware constructies, zoals onderdelen van olieplatforms, op zee. Ook kan het bedrijf metalen van bijna vier kilometer diep winnen en beschikt het, als een van de weinige zeebedrijven, over een operationeel mijnbouwschip. 

 

Met behulp van Allseas kunnen de Verenigde Staten de mineralen en metalen delven en deze gebruiken voor onder meer militaire technologie en batterijen. Trump hoopt hiermee ook minder afhankelijk te zijn van China voor metalen. 

 

Laatste onaangetaste ecosysteem 
Marieke Vellekoop, directeur van Greenpeace Nederland, schrijft in een persbericht over de gevaren van de mijnbouw: “Diepzeemijnbouw bedreigt het laatste onaangetaste ecosysteem ter wereld. Nog voordat we weten wat er allemaal leeft, willen mijnbouwbedrijven het al verwoesten. Dat moeten we koste wat kost voorkomen.” 

 

Volgens Greenpeace is diepzeemijnbouw niet nodig per se nodig om aan metalen en mineralen te komen. Hergebruik en de ontwikkeling van nieuwe batterijtechnologieën bieden duurzame alternatieven.  

 

Actie geslaagd? 
Om half tien 's ochtends ruimden de actievoerders van Greenpeace het spandoek weer op. De woordvoerder beschouwt de actie als geslaagd. “We hebben een gesprek op gang gebracht,” zegt ze. “Maar er is meer nodig.” De actie maakt deel uit van een bredere, internationale campagne tegen diepzeemijnbouw. 

 

Op een vraag van Greenpeace aan Allseas om in gesprek is gaan, heeft het bedrijf nog niet gereageerd. Ook tijdens een eerdere actie van Greenpeace, in 2024, bleef het bedrijf stil. 

 

Aan Omroep Delft laat Allseas weten dat het bedrijf "het recht om te protesteren respecteert, maar pal achter het standpunt over het verantwoord verzamelen van diepzeemineralen staat". Daarbij zegt het bedrijf dat zij pas tot winning overgaan als aan alle relevante wettelijke voorwaarden is voldaan.
 
Zie ook: