Gemeente hoopt ruimte vrij te maken met deelauto's: 'We hebben weinig ruimte' '

Auto’s worden steeds meer gedeeld in Delft. Op het moment heeft slechts 60 tot 70 procent van de inwoners in de stad een eigen auto. Voor wethouder Huijsmans is dat de reden om de stad meer in te richten op deelmobiliteit. Het startschot is inmiddels afgegeven, afgelopen week is de nieuwe mobiliteitshub in Nieuw Delft geopend.

Deelmobiliteit wordt steeds meer een thema in de stad. Iedere bewoner ziet inmiddels de deelscooters van Felyx of Gosharing. Het grote aantal zorgt voor veel overlast, toch verwacht wethouder Huijsmans niet dezelfde praktijken als met de scooters of de deelfietsen. In de commissie Ruimte en Verkeer, eerder in september, klonk er vanuit de SP wel kritiek. De partij zou namelijk graag zien dat ook mensen met een kleine beurs gebruik kunnen maken van een deelauto.

Het doel is echter dat de auto’s incidenteel gebruikt worden. ‘De deelauto’s zijn echt bedoeld voor mensen die geen auto hebben en bijvoorbeeld spullen nodig hebben bij de Ikea vandaan of een heel kleine auto hebben en voor grotere spullen een auto nodig hebben’, legt de wethouder uit. Wat haar betreft is het een ander soort gebruiker dan bijvoorbeeld de gebruiker van een deelscooter. ‘Het is echt het idee dat je niet per se iets hoeft te bezitten, om van A naar B te kunnen.’

Mogelijk meer mobiliteithubs in de toekomst
Daarom is de gemeente een flink experiment gestart in Nieuw Delft, met het idee dat over twee á drie jaar gekeken gaat worden naar het gebruik van de deelauto’s. Delft Mobility, een consortium van meerdere partijen. Voor de gemeente is het in ieder geval nieuw en flink zoeken. ‘We hebben geen voorbeelden van tien jaar geleden, we weten niet hoe het verder zal ontwikkelen. Misschien vinden bewoners zelf de weg in de toekomst. We weten niet hoe de markt zich gaat ontwikkelen’, gaat zij verder.

Het is echter niet het idee van de gemeente om het kopen van een auto te ontmoedigen. ‘Dat is niet iets dat we willen doen. Ik denk wel dat het van belang is dat we duidelijk aangeven wat voor voordelen deelauto’s hebben. We hebben weinig ruimte over en op deze manier kunnen we extra ruimte vrijmaken in de stad.’