Gemeente Delft geeft miljoenen uit aan adviesbureaus

Een onderzoek van NPO-programma Nieuwsuur naar externe onderzoeksbureaus leidde in Delft tot schriftelijke vragen aan het college. In het onderzoek van Nieuwsuur kwamen verschillende misstanden naar voren, zoals adviseurs die koersen aanraden die voornamelijk goed zijn voor de eigen portemonnee. Wat blijkt: sinds 2019 heeft Delft naar eigen inschatting 18 miljoen euro uitgegeven aan advieseurs.
Ter illustratie | Unsplash

Wat deze adviseurs precies doen is moeilijk te zeggen. De gemeente reageert op vragen van oppositiepartijen Volt, CDA en Hart voor Delft: “Ondersteuning vindt plaats op nagenoeg alle beleidsterreinen.” Volgens de gemeente is het echter wel noodzakelijk om deze mensen in te huren: “Wanneer geen gebruikgemaakt wordt van extern advies (zowel interim als adviesbureau) zal de energietransitie zeker vertraging oplopen.” 

De energietransitie is een van de projecten die het rijk naar gemeenten doorschuift en de gemeente Delft zegt dat “er met name bij grote opgaven die vanuit het Rijk aan gemeenten worden opgedragen een toename van externen of adviesbureaus waarneembaar is.”

37,5%
“In Delft werkt er een programmateam aan de energietransitie. Op dit moment bestaat dit uit 24 mensen. Hiervan hebben 15 personen een vast dienstverband en zijn er 9 personen ingehuurd”, aldus het college van B&W. Dit betekent dat 37,5% van het ambtenarenapparaat dat werkt aan de energietransitie in Delft feitelijk geen ambtenaar is. 

De gemeente ziet zelf ook dat er nadelen zijn aan het inhuren van deze adviseurs: “Het inzetten van adviesbureaus kan op sommige gebieden duur zijn vooral bij schaarste aan expertise. Als de gemeente te afhankelijk wordt van externe adviseurs, kan dit leiden tot een verlies van interne kennis en expertise. Er zijn mogelijk belangenconflicten, zoals het aanbevelen van oplossingen waar ze zelf financieel van kunnen profiteren. Beperkte betrokkenheid en opvolging: externe adviseurs kunnen na het voltooien van een project vertrekken, waardoor het moeilijk kan zijn om op lange termijn resultaten te behouden en op te volgen.”

“De beslissing om externe adviesbureaus in te schakelen, moet”, aldus burgemeester en wethouders, “zorgvuldig worden overwogen.” Zij zien echter geen “redenen om, naar aanleiding van het onderzoek van Nieuwsuur, aanpassingen aan te brengen in haar werkwijze.” Wel zeggen zij: “De resultaten van het vervolgonderzoek van Nieuwsuur worden met interesse afgewacht.”

Lees hier de vragen en antwoorden.