Gelatinebrug wordt kleiner dan bedacht, maar wel duurder

De bouw van de Gelatinebrug kost volgens de laatste schatting 27,7 miljoen euro. Dit terwijl de brug kleiner wordt dan in eerste instantie bedacht. In 2019 waren de schattingen nog dat er 9,45 miljoen nodig zou zijn voor de brug. Om de plannen verder uit te werken organiseert de gemeente een ontwerpwedstrijd.

De plaats waar de Gelatinebrug ongeveer moet komen te liggen
Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen gesteld door Marcel Koelewijn van Hart voor Delft. De originele plannen voorzagen een brug geschikt voor een zelf bewegend voertuig, voetgangers én fietsers. Dat zelfbewegende voertuig bleek onhaalbaar en daarmee kon er ook wel een metertje af, om de kosten te drukken. In plaats van acht meter breed, moet de brug nu dus zeven meter breed worden. Daarnaast moet de brug minder hoog worden: “De doorvaarthoogte is teruggebracht van 3 meter naar 2,5 meter.” Ondanks dat de brug minder breed en minder hoog wordt, zijn de geschatte kosten grofweg verdrievoudigd.  

 

Ontwerpwedstrijd 
Dat de kosten zijn gestegen houdt B&W niet tegen om de plannen verder uit te laten werken: “Daarvoor wordt een ontwerpwedstrijd georganiseerd, waarbij combinaties van ingenieursbureaus, architecten en stedenbouwkundigen komen tot een concept schetsontwerp en stedenbouwkundig plan voor de Gelatinebrug.” Deze wedstrijd wil het college in de tweede helft van dit jaar laten plaatsvinden.