Frituurvet inleveren in plaats van weggooien, een vet goed plan

Met de feestdagen in aantocht dreigt de riolering vervuild te raken. Mensen die oliebollen frituren, maar ook mensen die gourmetten of een koekenpan gebruiken, gebruiken veel vet. Hoogheemraadschap Delfland hamert erop dat mensen dit niet zomaar door de gootsteen of het toilet spoelen.
Ter illustratie | Pixabay

In plaats daarvan stelt het Hoogheemraadschap van Delfland dat het bakvet uit de koekenpan het best met keukenpapier kan worden verwijderd, en daarna weggegooid kan worden in de prullenbak. Frituurolie dient te worden ingeleverd bij een recyclepunt.

Klik hier voor recyclepunten.

Problemen
Waarom? (Frituur)vet geeft veel problemen. Het vet dat warm nog vloeibaar is, gaat stollen als het afkoelt. Dit zorgt voor verstoppingen in de riolering. Ook zorgen de hompen vet voor problemen bij de gemalen die water naar de zuiveringsinstallaties pompen. Het opruimen van de vethompen is duur en vies werk.

Frituurvet kan dus worden ingeleverd bij een recyclepunt. Het opgehaalde vet wordt hergebruikt als biobrandstof. Voor elke 1 miljoen liter vet kunnen 850 auto’s CO2 neutraal rijden, vet duurzaam. Voor meer informatie over de campagne van Hoogheemraadschap Delfland ‘Vet Goed Idee: verzamel je frituurvet’ kunt u hier klikken.