Files zijn dit jaar meer dan gehalveerd, wegen rond Delft blijven druk

Door de coronamaatregelen werd iedereen dit jaar opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en dat is nu terug te zien in de filecijfers van de ANWB. De organisatie voor verkeer en toerisme meldt op basis van eigen data dat thuiswerken heeft geleid tot 63 procent minder files. Toch blijven de wegen rond Delft druk. De A4 bij Delft staat in de top 10 van ergste knelpunten van dit jaar.

Op 30 december meldt de ANWB dat er na twee jaar forse filegroei een daling van maar liefst 63 procent in zicht is. Tenminste: als er op 31 december geen files komen die de daling alsnog zouden kunnen inperken. Maar daar niet vanuit gaand lijkt de oproep van het kabinet te hebben gewerkt: mensen werkten meer vanuit huis en de files namen af.

Code rood

De ANWB zag ook direct na de oproep van het kabinet op 15 maart om zoveel mogelijk vanuit huis te werken, dat dit meteen effect had op het verkeersaanbod: ‘’De 'dagelijkse files' bij de beruchte knelpunten waren plots verdwenen,’’ zo schrijft de wegenwacht. In tegenstelling tot vorig jaar zal de oudejaarsnacht dit jaar waarschijnlijk beter verlopen, aangezien vuurwerk verboden is. Vorig jaar zorgde de dichte mist en vuurwerk(rook) voor veel ongelukken en uiteindelijk resulteerde dit alles in een code rood van het KNMI.

Heb je dit al gezien? 1048 ongelukken waarvan 330 met gewonden of doden, zo doet Delft het qua verkeersveiligheid >

Op dinsdag 28 januari van dit jaar nam de ANWB nog een record-avondspits waar met een lengte van maar liefst 951 kilometer. Nog geen twee weken later werd dat allemaal een stuk minder. Op 10 maart kregen Noord-Brabanders het advies om zo min mogelijk te reizen vanwege het coronavirus, waardoor het aantal files in die provincie én in de aangrenzende provincies Gelderland, Limburg en zelfs Utrecht afnam.

Buitenlandse vakanties

Na 15 maart namen de files af in gehele land, althans tot het voorjaar en de zomer. Daarna groeide de filecijfers weer: ‘’Tijdens de zomervakantie was het overdag zelfs drukker dan vorig jaar. Het uitblijven van buitenlandse vakanties zal hier zeker aan hebben bijgedragen,’’ aldus het ANWB.

Heb je dit al gelezen: Delft heeft een begrotingstekort van 6,3 miljoen euro, zo denkt de Delftse politiek hierover >

De ANWB stelde, ondanks het voornamelijk rustige jaar, een file top tien op. Op de eerste plek staat de A7 tussen Hoorn en Heerenveen waar het, het drukst was op de Afsluitdijk. En op plek negen staat de A4 tussen Den Haag en Rotterdam waar filehoogtepunten bereikt werden tussen Delft en knooppunt Kethelplein. Hier vindt je de volledige ANWB file top tien.

In de afgelopen drie jaar bereikte de filezwaarte een hoogtepunt in de herfst van 2019:

Fotograaf: ANWB Verkeersinformatie