Exotische rivierkreeft challenge Delfland is gesloten

 

Had jij zojuist opeens het beste idee voor een rivierkreeft vangmiddel? Dat is dan jammer, want de rivierkreeft challenge van Hoogheemraadschap Delfland is gesloten! Maar liefst 135 Willie Wortels kwamen met een idee voor een vangtuig om de exotische rivierkreeft te verdrijven uit de wateren van Delfland. Daarvan zijn 59 ideeën door de selectie van de jury gekomen.

Het Hoogheemraadschap van Delfland schreef begin december 2020 de challenge uit, omdat de exotische rivierkreeften sinds de jaren ‘80 een enorme opmars hebben gemaakt in Nederland. De beesten zorgen voor schade aan dijken, oevers en waternatuur en daar is het Hoogheemraadschap niet blij mee.

Ondanks veel onderzoek is er nog geen goede manier om de populatie van deze exoten terug te dringen. Bestaande vangtuigen hebben vaak bijvangst, waardoor andere kwetsbare soorten ook afnemen. Of ze vangen alleen de grotere kreeften. Doordat de grote jongens dan niet meer in de weg zitten, kunnen veel kleine rivierkreeftjes opgroeien. Dus daarom werd het de hoogste tijd om mensen uit te dagen om met goede ideeën te komen en dat is gelukt.

Van de 59 ideeën die door de selectie zijn gekomen moeten er uiteindelijk drie overblijven. Een jury van experts buigt zich komende tijd over alle ingediende ideeën en kiest de drie beste uit.

Uiterlijk 12 februari worden de winnende ideeën bekend gemaakt. Degene met het beste vangtuig wint 1.000 Euro. Nummer twee krijgt 450 Euro en de derde wint een geldprijs van 250 euro.