En de winnaar van het beste exotisch rivierkreeft vangtuig is geworden…

 

De winnaar van de rivierkreeften-challenge is bekend! De hoofdprijs van duizend euro gaat naar Martijn Schiphouwer uit Den Bosch. Hij is de bedenker van de ‘kreeftenbox’. Marcel Belt van het Hoogheemraadschap van Delfland belde vrijdag de winnaar met het goede nieuws.

De winnaar over zijn idee: "De kreeftenbox is een vangtuig waarbij kreeften, aangetrokken door aas, tegen een helling oplopen en door een gat in de bovenkant toegang hebben. Kreeften zijn dankzij de kleine schaartjes aan hun poten goede klimmers, maar ondersteboven over een glad oppervlak lopen dat kunnen ze niet. De wanden en het plafond van de box zijn glad, dit verhindert de kreeften uit de val te klimmen. Kreeften kunnen krachtig met hun staart achteruit zwemmen, maar dit is ongericht. De knik tussen de helling en het plafond verhindert een achteruit zwemmende kreeft uit de box te schieten. Het principe is eenvoudig en er zijn talloze ontwerpmogelijkheden," legt hij uit.

Lees ook: Win 1000 euro met het ontwikkelen van een vangtuig voor rivierkreeften >

De jury zegt over het winnende idee: "De jury is enthousiast over de kreeftenbox. Een sterk punt van het ontwerp is dat het zowel de kleine als de grote kreeften kan vangen en dat bijvangst er ook weer makkelijk uit kan. Dit model is eenvoudig, makkelijk te stapelen en te vervoeren. Het idee is goed doordacht en uitgewerkt."

De tweede en derde prijs gaan naar respectievelijk Jeroen Verhoeff uit Vlaardingen en Mathijn Speelman uit Scheveningen.

Exotische rivierkreeften

Het hoogheemraadschap van Delfland en het Ministerie van LNV begonnen begin december van vorig jaar de rivierkreeften-challenge voor het intensief wegvangen van deze dieren. De exotische rivierkreeften hebben sinds de jaren ‘80 een enorme opmars gemaakt in Nederland. De beesten zorgen voor schade aan dijken, oevers en waternatuur en daar is het Hoogheemraadschap niet blij mee. De kernvraag bij deze challenge was: hoe ziet het ideale vangtuig eruit voor het effectief wegvangen van exotische rivierkreeften met zo min mogelijk bijvangst? Maar liefst 134 ideeën kreeg het Hoogheemraadschap van Delfland daarop binnen. Daarvan voldeden er 59 aan de criteria en daaruit heeft de jury nu dus de drie prijswinnaars gekozen.

Delfland en het Ministerie van LNV gaan nu verder met het daadwerkelijk ontwikkelen van het vangtuig. De volgende stap in dit innovatiepartnerschap is een hackathon: Deelnemers worden uitgedaagd om een ontwerp verder uit te werken en te presenteren. De winnende ideeën uit de challenge spelen daarbij een belangrijke rol. Maar ook alle andere ideeën dienen als inspiratie. Alle 134 inzendingen zijn voor dat doel gebundeld in een inspiratieboek.

Lees ook: Kinderboerderij Tanthof krijgt hulp van 9-jarige Destiney >

Na de hackathon willen Delfland en het Ministerie van LNV een aantal prototypes hebben. Die gaan ze testen in de proefsloten van de Wageningen Universiteit om daarna de pilot te starten met het intensief afvangen van exotische rivierkreeft op een aantal plekken in Delfland.

Wie wil meedoen aan de hackathon?… Binnenkort volgt meer informatie.