Eerste klimaatdak in Delft op sporthal De Buitenhof

Sedumplantjes

Het eerste collectieve dak van Delft dat groene zonne-energie opwekt en ook nog klimaatadaptief werkt is een feit. Het klimaatdak van sporthal De Buitenhof is deze week geopend door Manita Koop van Hoogheemraadschap Delfland en wethouder Stephan Brandligt.

Er zijn op het dak van Sporthal De Buitenhof onder meer 432 zonnepanelen gelegd. Deelstroom Delft voorziet hierdoor 70 huishoudens in Delft van groene energie. Ook zijn er sedumplantjes op het dak geplant. Deze houden het water na een regenbui vast zodat het riool minder snel overbelast raakt. Bovendien werkt het als een isolatiedeken, 's zomers lekker koel en in de winter warmer. Het klimaatadaptieve deel van dit dak gerealiseerd met de cofinanciering van het Hoogheemraadschap van Delfland, de Rabobank en gemeente Delft.

Schaduw
Alle Delftenaren rond dit sportcomplex konden meedoen door een stukje van de zonnepanelleninstallatie te financieren. Zo profiteer je van de voordelen van zonne-energie, zonder zelf panelen op je dak te hoeven leggen. De opgewekte energie wordt deels verrekend met je eigen energierekening.

Klik hier om een filmpje van het dak te bekijken

De collectieve zonnedaken van Deelstroom zijn voor alle Delftenaren en omwonenden die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen omdat ze huren, in een monument wonen, of omdat er een grote boom te veel schaduw over het dak werpt.

Al gelezen?: Gemeente Delft ontvangt 9 ton van het Rijk om duurzaamheid te bevorderen >