Drastische afname treinreizigers Delft: 'Ruim 58 procent minder reizigers'

De coronacrisis heeft een flink ingrijpend effect gehad op het reizen met de trein. Traditioneel publiceert de NS een overzicht van hoeveel reizigers er per station een trip maken op een dag. In Delft was de daling drastisch. Op een 'normale' werkdag verwerkte het station zo'n 58% minder reizigers op één dag.

Dat het aantal reizen afneemt komt voor een groot deel door de coronacrisis. Het was lang niet mogelijk om de trein met de volle capaciteit te gebruiken. 'De beperkende maatregelen en adviezen, waaronder 1,5 meter afstand en het thuiswerken, beïnvloeden het reisgedrag en het treingebruik. In periodes met een strenge lockdown bleven treinen met een aangepaste dienstregeling rijden', legt de NS uit.

Voor Delft was de daling dus ook drastisch. Waar er in 2019 nog zo'n 40.000 in- en uitstappers waren op station Delft, waren er in 2020 nog maar 17.000 reizigers per dag te zien. 'De impact van corona op het aantal reizigers is echt groot. Helaas kunnen we daarom dit jaar dan ook niet spreken van stijgingen, maar zien we overal een daling', gaat de NS verder.

Corona-effect groot in de Randstad
Niet alleen in Delft waren de afnemende cijfers groot. Zo was ook op het vliegveld Schiphol een sterke daling te zien. Daar waren ruim 70% minder reizigers te zien, voornamelijk doordat het aantal vluchten naar het buitenland natuurlijk ook sterk afnam het afgelopen jaar. Volgens de NS zijn de stations in de Randstad het hardst geraakt, juist omdat hier de meeste mensen gebruik maken van de trein.