Delftse wetenschappers halen beurs binnen voor onderzoek

Twee wetenschappers van de TU Delft hebben onlangs de Rubiconbeurs ontvangen. Dit is een beurs waarmee zij twee jaar lang onderzoek mogen doen voor een buitenlands bedrijf. Landelijk ontvangen slechts 17 wetenschappers dit jaar de beurs.
TU Delft | © Unsplash

Het gaat om een individuele beurs. De twee onderzoekers aan de TU Delft ontvangen hem voor elk hun eigen onderzoek. Dr. Emiel Kruisdijk doet onderzoek naar het verbeteren van waterfilters en dr. ir. Koen Muller onderzoekt de ‘mechanica’ achter sneeuwstormen.

Onderzoek dr. Kruisdijk
Aquifers (een geologische laag waarin drinkwater kan bewegen) en drinkwaterfilters bevatten zandkorrels met ijzercoatings. Op deze manier worden ijzer en arseen uit grondwater verwijderd om dit drinkbaar te maken. In het onderzoek van Kruisdijk wordt gekeken naar de groei van deze ijzercoatings op de zandkorrels. Met de uitkomsten kan de waterkwaliteit in waterfilters en aquifers toenemen en kunnen veranderingen beter worden voorspeld.

Onderzoek dr. ir. Koen Muller
Muller kijkt in zijn onderzoek naar sneeuwstormen. Deze gedragen zich op een bepaalde manier. Door te kijken naar miljoenen sneeuwvlokken over tientallen meters zal duidelijk worden hoe de clusters van sneeuwvlokken (die samen een storm vormen) precies bewegen. Als dit is opgehelderd kan deze data gebruikt worden voor weervoorspellings- en klimaatprojectiemodellen.

Op woensdag 8 mei om 10.30 uur komen de twee onderzoekers uitgebreid uitleg geven over de Rubiconbeurs en over hun onderzoeken, bij Delft Centraal met Frans van Rijnswou. Op de radio van Omroep Delft.