Delftse jongeren en starters meer kans op sociale huurwoning door motie

Een aanzienlijke groep mensen heeft weinig kans op een sociale huurwoning. Dit komt doordat inschrijfduur voor het overgrote deel van het aanbod als hoofdeis geldt. Om dat tegen te gaan moet er vaker verloot worden. Vooral jongeren en starters gaan hier direct baat bij hebben.

Dat staat in een motie van verschillende raadspartijen die onlangs door het college is aangenomen. “Op deze manier helpen we eigenlijk álle actief-zoekenden. Zij verliezen het keer op keer van de mensen die jarenlang staan ingeschreven, maar al lang een woning hebben en dan plots verhuizen”, aldus Daylam Dag van Stip, één van de ondertekenaars van deze motie.

Delftenaren tussen de 23 en 26 jaar hebben momenteel veruit de minste kans van slagen, namelijk 10,9 procent. Tegelijk is het aantal dakloze jongeren in Nederland in 2021 toegenomen met ruim 50 procent. Het is om die reden voor deze groep erg belangrijk dat de woningen op een andere manier verdeeld gaan worden, stellen verschillende partijen.

Plan
Het plan is om minimaal vijf procent van de sociale huurwoningen te gaan verloten. Door de Huisvestingsverordening Delft van 2023 is dit mogelijk. Hierin staat dat ruim tien procent van alle sociale huurwoningen op een andere manier mag worden verdeeld dan op basis van inschrijfduur.

Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld 2022, toen slechts 0,05 procent van de beschikbare woningvoorraad werd verloot. Dit ging om vijf op 1004 huizen. Er wordt met alle woningcorporaties, behalve DUWO, en hun huurdersraden gesproken om dit idee goed vorm te geven. Ook moet de impact van deze verandering jaarlijks worden gemeten.

Beeld ter illustratie | Unsplash