Delftse cafés kleuren oranje tijdens EK in Duitsland

De oranjekoorts is misschien nog niet tot een kookpunt gekomen, maar de Delftse cafés waren al goed gevuld met oranje shirtjes. In Café Huug en in de Oude Jan zat de sfeer er al goed in, zo zag Omroep Delft verslaggever Jacco Naaktgeboren.

 
“Vroeg scoren en daarna alle ballen het stadion uit schoppen”, dat is het tactische advies dat één van de miljoenen amateur-bondscoaches voorafgaand aan de wedstrijd geeft voor de camera van Omroep Delft. Tijdens de wedstrijd leek het erop alsof de Polen dit advies ter harte hadden genomen. Na een kwartier voetballen scoorde de Poolse derde-keus spits uit het niets een doelpunt. In deze eerste helft was Oranje echter de bovenliggende partij. Kans na kans werd gecreëerd, maar tot de frustratie van de Delftse supporters ontbrak het de spelers van de Nederlandse elf aan scherpte voor het doel. Toen de verlossende gelijkmaker met wat geluk het doel van de Poolse goalie in vloog, schoot het bier uit de glazen van vele supporters. 

 

‘Gewonnen, daar gaat het om’ 
Op deze treffer volgde echter een lang uur voetbal, dat werd gekenmerkt door veel billenknijpen. De spanning was te lezen op de gezichten van de kinderen met oranje gekleurd haar en de mannen en vrouwen met bier in het bloed. Maar in de 83e minuut was er dan eindelijk de ontlading; een doelpunt van superinvaller Wout Weghorst gaf Oranje de leiding in dit duel. Na afloop van de wedstrijd vat een in oranje geklede man zijn gevoel samen: “We hebben gewonnen en daar gaat het om.” 

 

Daarmee kunnen de Delftse horeca-ondernemers in hun handen wrijven. Cafébaas Jon Cornelese wist vooraf immers al wat winst betekent: “Dan wordt het de volgende keer nog drukker.” Die volgende keer wordt waarschijnlijk een nog moeilijkere wedstrijd. Titelfavoriet Frankrijk is vrijdag de tegenstander van het Nederlands elftal.