Delfts record van langste pindaketting (566 meter) in gevaar

 
Twee bassischolen in Delft, de Gabriëlschool en de Schatkaart hebben op het moment van schrijven het record van langste pindaketting ter wereld in handen. Maar daar komt binnenkort verandering in want bij de Veldschuur in Rouveen (Overijssel) willen ze een ketting van wel 1000 meter lang aan elkaar rijgen.
 
Het huidige record van de basisscholen in Delft staat op 566 meter. De leerlingen waren begin 2017 twee uur bezig met gaatjes prikken in de pinda’s om ze vervolgens tot één lange slinger aan elkaar te rijgen. Het idee achter het project was om de natuur wat dichter bij de kinderen uit de stad te brengen, vertelde Wietske Teunissen van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid aan Omroep West.

Pindasliert

De kinderen kregen hulp bij het rijgen van buurtbewoners en verbraken het record van 500 meter dat toen stond. Dat wil de Veldschuur dus verdubbelen. De Veldschuur is een informatiecentrum voor natuur en historie in de gemeente Staphorst. Samen met scholen, verzorgingstehuizen, organisaties en particulieren wil het informatiecentrum het Delftse record verbreken op zaterdag 30 januari 2021.

De opdracht is simpel: rijg een ketting van pinda’s die vervolgens ingeleverd kan worden bij de Veldschuur. Ter plaatse wordt er dan een lange pindasliert van gemaakt. Er mogen alleen doppinda’s gebruikt worden bij de pindakettingen, en ze moeten verticaal geregen worden. Door de coronamaatregelen is het op het moment van schrijven nog onduidelijk hoe ze het inleverproces gaan organiseren.

 

Mondkapjesplicht op middelbare scholen: landelijk hier en daar protesten, Delft lijkt zich niet druk te maken >

 

Groot verschil
De vraag is natuurlijk of de Delftse basisscholen het record van de Veldschuur op hun beurt weer willen verbeteren?

Marc Briek van basisschool de Schatkaart is voorlopig nog niet zo fanatiek: ''De Schatkaart gunt de Veldschuur Rouveen het record van harte. Ik kom zelf uit Meppel en had vroeger vriendjes in Rouveen!'' Maar hij voegt er wel aan toe: ''Laat ze vooral het record met een zo groot mogelijk verschil doorbreken, zodat we het niet in ons hoofd halen om het toch te gaan proberen.''

Ook de Gabriëlschool staat er zo in: ''Op dit moment hebben wij niet de voornemens om ons record nog langer te maken. Zeker in de periode van lockdown heeft dit niet onze prioriteit. Wij wensen de Veldschuur heel veel succes met het verbreken van ons mooie record.''