Delftenaren verzetten zich tegen plannen voor autoluwe binnenstad in vergadering gemeente

Een legio van Delftse bewoners en vertegenwoordigers van Delftse organisaties heeft zich op de avond van donderdag 18 januari verzameld in het stadhuis van Delft. De reden: de gemeentecommissie ‘Ruimte en Verkeer’ vergadert over plannen voor de binnenstad. Een van de controversiële plannen is het autoluw maken van een groter deel van de binnenstad.
Mevrouw Kromhout spreekt in

Niet alle insprekers zijn tegen het autoluw maken van de binnenstad. Hoteleigenaar Lawerman benadrukt dat “zijn gasten de smalle straatjes van de Delftse binnenstad dan meer kunnen waarderen” en ook dat het “beter is voor de luchtkwaliteit.” Toch is het gros van de mensen die naar de raadzaal kwamen om de Delftse politici toe te spreken tegen het weren van auto’s uit het centrum. 

Eén voorbeeld is mevrouw Kromhout die zegt: “Je kunt niet zomaar 500 parkeerplekken opheffen en dan later maar kijken wat er met de auto’s van bewoners gebeurt.” Zij, en ook andere insprekers zoals de heer Meeuwis, een Delftse ondernemer, klagen dan ook dat er “geen integraal plan is.” Hiermee willen ze zeggen dat er niet genoeg nagedacht is over wat het autoluw maken van de binnenstad betekent voor de parkeerdruk rondom de binnenstad, de gevolgen voor ondernemers en de toegankelijkheid voor onder andere mindervaliden.

Participatie
Onder sommige insprekers heerst daarnaast het gevoel dat de bewoners niet genoeg gehoord worden. Een bewoonster genaamd mevrouw Middelkamp fulmineert: “Als honderden mensen zeggen dat er naar hen niet geluisterd wordt, waarom zet de gemeente dan toch een plan door?” De heer Stikkelman, die belangenvereniging De Oude en Nieuwe Delf vertegenwoordigt, geeft hierbij aan dat zo’n 600 mensen een petitie getekend hebben tegen de plannen, op een bevolking van zo’n 3300 mensen. “Als daar niet naar wordt geluisterd, is er geen sprake van een democratisch proces”, zegt hij.