Delftenaren eenzamer dan gemiddelde Nederlander

Delftenaren voelen zich eenzamer dan in andere gemeenten in Nederland. Uit cijfers blijkt namelijk dat 47 procent van de Nederlanders zich eenzaam voelt, in Delft is dat 53 procent. Het is zelfs zo dat 13,8 procent van de Delftenaren zich zeer eenzaam voelt, tegenover 11,2 procent landelijk. In de Gillisbuurt voelen de meeste mensen zich eenzaam, en in Pauwmolen het minst. Met respectievelijk 68 en 38,3 procent.

Dat wijst onderzoek van het CBS uit. Tijdens de Week tegen eenzaamheid, van 28 tot en met 4 oktober, kan iedereen die zich eenzaam voelt bij verschillende (welzijns-)organisaties terecht. Met activiteiten als wandelen of samen lunchen krijgen mensen de kans elkaar ontmoeten.

De 'Week tegen eenzaamheid' is onderdeel van een campagne van de Rijksoverheid genaamd 'Eén tegen eenzaamheid.' Op de website van de campagne worden zelfhulptips en tips voor naasten geboden.

Iedereen kan eenzaamheid ervaren
Vooral ouderen zijn eenzaam, is vaak de gedachte. Het gevoel van eenzaamheid is echter niet leeftijdsgebonden. “Jongeren en ouderen hebben het vaakst te maken met gevoelens van eenzaamheid, maar ook de groep daartussen kan ermee te maken krijgen. Bijvoorbeeld als een geliefde overlijdt, bij een verhuizing, een geboorte of een pensionering. Die situaties kunnen ervoor zorgen dat mensen behoefte voelen aan meer verbinding”, stelt de Rijksoverheid.

Niet alleen geeft eenzaamheid een ‘rotgevoel’, er zijn ook andere vervelende consequenties. Zo zou eenzaamheid leiden tot ‘verschillende gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving.’ Zeker als dit gevoel van eenzaamheid sterk is, of lang aanhoudt.

Klik hier om te zien wat de eenzaamheidscijfers per wijk of buurt zijn.

Beeld ter illustratie | Rijksoverheid