Delft moet 434 asielopvangplekken regelen

In Delft moeten volgens de spreidingswet 434 nieuwe opvangplekken voor asielzoekers komen. Dat blijkt uit cijfers die onlangs gepubliceerd zijn in de Staatscourant.
Beeld ter illustratie | Joram Niese

Het aantal is tot stand gekomen op basis van het inwoneraantal van Delft. Ook is gekeken naar de inwoners en hoe vermogend de gemiddelde Delftenaar is. Tot 1 november kan de gemeente in gesprek met de commissaris van de Koning. Zo wordt provincie-breed bepaald hoe de opvang er precies uit gaat zien.

Er kan onderling nog worden geruild tussen gemeenten. Indien een gemeente geen asielzoekers wil opvangen, maar bijvoorbeeld wel statushouders. De provincie dient uiteindelijk wel opvang te geven aan 19.776 asielzoekers, dus is er niet veel ruimte voor speling.

Financiële bonus en dwang
Om de opvang van asielzoekers voor gemeenten aantrekkelijker te maken, wordt er per opvangplek die minstens vijf jaar beschikbaar is 1000 tot 2000 euro vrijgegeven. De plannen voor de opvang die de twaalf provincies tot 1 november kunnen opstellen, worden voor het begin van aankomend jaar beoordeeld door de staatssecretaris van Justitie. Als provincies geen goed genoeg plan opstellen dan grijpt de staatssecretaris in via een ‘verdeelbesluit’.

Mocht dit allemaal niet genoeg zijn, dan stapt Justitie over op dwang. In dat geval bepaalt Justitie zelf over plekken in de gemeente. Dit is mogelijk vanwege de nieuwe spreidingswet.