Delft maakt zich klaar voor de Europese verkiezingen

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn alweer bijna. Op 6 juni 2024 mogen mensen uit alle lidstaten van de EU naar de stembus, dus ook Delftenaren. Er zijn een aantal verschillen met andere verkiezingen: er wordt niet op woensdag maar op donderdag gestemd, en stemgerechtigden in Delft hoeven niet de Nederlandse nationaliteit te hebben, maar wel die van een EU-lidstaat.
Ter illustratie | © Unsplash

17 en 18 mei worden de stempassen bij alle stemgerechtigde Delftenaren bezorgd. Er zullen in iedere wijk stembureaus zijn. “Voor de Europese verkiezingen hebben we ongeveer hetzelfde aantal stembureaus als bij de Tweede Kamerverkiezingen”, aldus Robert Verhoeven van het team Verkiezingen van de gemeente Delft. “Dat doen we om rijen bij populaire locaties zoals het stadskantoor of het Prinsenhof te voorkomen.” De dichtstbijzijnde locatie is bij de stempas terug te vinden.

Sommige locaties die bij andere verkiezingen als stembureau werden gebruikt, zijn op donderdagen voor andere dingen bestemd. Niet iedere plek die bij de Tweede Kamerverkiezingen open was, is dus open op de verkiezingsdag voor het Europees Parlement. “Er is een buurtcentrum waar op donderdag een activiteit is voor mensen met een beperking, dan kunnen wij er niet bij. Een studentenvereniging heeft op donderdagavond een feest, dus kan daar ook geen stembureau bij”, geeft Verhoeven als voorbeeld.

Soepele ID-controle
Voor identiteitscontrole worden vrij soepele regels toegepast. De meegenomen documenten hoeven namelijk niet meer geldig te zijn. Verhoeven: “Een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart mag vijf jaar ongeldig zijn.”