Delft lichtste stad van Nederland, dit weekend extra aandacht voor lichtvervuiling

Van de 54 grootste gemeenten in Nederland is Delft het lichtst. Dit blijkt uit onderzoek van de Natuur en Milieufederaties. Deze organisatie vraagt jaarlijks aandacht voor lichtvervuiling in Nederland tijdens de Nacht van de Nacht.

Door Elise Hartinger en Joram Niese
Beeld ter illustratie | UNSPLASH
 
 
Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Al het overvloedige kunstlicht heet lichtvervuiling. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig branden.

 

Gezondheidsrisico’s
Het overmatig en onnodig gebruik van licht in onze samenleving heeft niet alleen nadelige gevolgen voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Uit advies van de Gezondheidsraad blijkt dat namelijk dat langdurige blootstelling aan kunstlicht verschillende lichaamsprocessen verstoort. Zo worden slaap en herstelvermogen aangetast. In meerdere onderzoeken wordt zelfs een link gelegd tussen luchtvervuiling en borstkanker.

 

Nacht van de Nacht
Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 28 oktober gaan door heel Nederland verschillende bedrijven en gemeenten gedeeltelijk ‘op zwart.’ Dit om het voor één keer zo donker mogelijk te maken. Ook worden er veel verschillende activiteiten in het donker georganiseerd.

 

Ondanks dat Delft de meeste lichtvervuilde gemeente van het land is, worden hier geen bijzondere activiteiten georganiseerd. Wel zijn er activiteiten in de omgeving te doen. Zo opent de sterrenwacht in Rijswijk van 20.00 tot 22.00 uur haar deuren voor publiek. Geïnteresseerden kunnen hier zien hoe het zicht op de sterrenhemel in het donker verbetert. In het Prinsenbos in Naaldwijk is een astronomielezing en boswandeling bij te wonen. Ook kunnen bezoekers van het Hof van Seghweart in Zoetermeer vleermuizen spotten. Klik hier voor verdere informatie over de activiteiten.