Delft heeft geld over en steekt dat in museum Prinsenhof, de Schieoevers en achterstallig onderhoud

De gemeente Delft gaat fors investeren in de stad, zo blijkt uit de jaarlijkse begroting. De gemeente geeft geld aan meerdere grote projecten en pakt ook het achterstallig onderhoud aan.

Vorig jaar bleek al dat Delft flink meer te besteden heeft de komende jaren. De gemeente krijgt meer geld van het Rijk omdat de landelijke overheid meer uitgeeft en de bijdrage aan de gemeente daaraan verbonden is. Voor wethouder Martina Huijsmans van Financiën was het dus vooral kiezen waaraan ze het extra geld wilde uitgeven.

Museum Prinsenhof uit de brand geholpen
Om te beginnen helpt de gemeente museum Prinsenhof uit de brand. Het museum is nog steeds op zoek naar geldschieters voor de resterende 10 miljoen euro die nodig is voor de toekomstige verbouwing. De gemeente Delft zegt nu garant te staan voor dat bedrag, zodat de verbouwing geen vertraging oploopt.

Het museum zoekt nog verder naar andere geldschieters, maar mocht dat niet lukken dat betaalt de gemeente. Delft schat de kans 50% dat er nog meer gemeenschapsgeld naar het museum gaat, bovenop de 18 miljoen die de gemeente al geeft voor de verbouwing.

Geld voor bruggen
Er komt ook 8 miljoen euro voor de bouw van de Gelatinebrug, die de nog te bouwen wijk Kabeldistrict gaat verbinden met de TU Delft. En er komt geld voor achterstallig onderhoud aan onder andere bruggen.

De gemeente steekt ook miljoenen in een plan om de kansenongelijkheid in Buitenhof en Voorhof aan te pakken. In de twee wijken is al lange tijd veel armoede. Met een plan dat 20 jaar in beslag neemt hoopt de gemeente samen met het Rijk de situatie te verbeteren.

Mogelijk financiele problemen in de toekomst
Delft is na een lange periode aan rode cijfers weer in finanieel gezond vaarwater, maar of dat zo blijft is nog maar de vraag. Vanaf 2026 krijgt de gemeente minder geld van het Rijk omdat de toeslagen aan de gemeenten opnieuw verdeeld worden. 'De gemeente blijft daarom zorgvuldig omgaan met uitgaven en stuurt bij waar nodig.'

De volledige begroting is hier te lezen.