Delft West begint grootschalig en urgent verbeterproject.

Wij West: zo heet het omvangrijke project dat deze week het startsein kreeg. Vanuit doelen en wensen van bewoners is een plan gemaakt want welvaart en welzijn lopen sterk achter bij andere wijken in Delft. De urgentie is groot. Het project maakt onderdeel uit van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid en Delft West is 1 van 20 gebieden die aangesloten zijn. Het startmoment werd druk bezocht.
Veel bewoners aanwezig bij startsein Wij |West
Fotograaf: bron: Omroep Delft

Afgelopen dinsdag was het vol in de aula van ‘Die Buytenweye’, een woonzorgcomplex in het hartje van Buitenhof. Bewoners, professionals van allerlei maatschappelijke organisaties en gemeenteambtenaren ondertekenden gezamenlijk een startdocument. Dat document kwam tot stand door vele gesprekken met bewoners en organisaties in Delft West: Buitenhof, Voorhof en Tanthof West.

Concrete oplossingen staan nog niet in het document.
Het is eerder een samenvatting van de doelen die de komende twintig jaar nagestreefd worden in Delft-West. “Dat betekent niet dat er nu niets gebeurt in deze wijken. Er is veel kennis, energie en kracht aanwezig. We gaan verder met de goede plannen en activiteiten die in de afgelopen jaren zijn ontstaan en starten nieuwe projecten op waar dat zinvol is”, vermeldt de gemeente op de website. De veranderingen die nodig zijn, zijn niet zomaar.

Cijfers

“Verschrikkelijk dat je postcode al voor een groot deel bepalend is voor je leven”, zegt Zakaria El-Khetabi van woningcorporatie Stedelink. Wat is er aan de hand met Delft West? Even wat cijfers:

In Delft West is het risico op onderwijsachterstand 31% ( rest van Delft: 18%)
Kinderen in armoede: 18,7 % ( rest van Delft: 11,5%)
Huishoudens met een laag inkomen: 15,9 % ( rest van Delft: 12,5 %)

Burgemeester ondertekent als eerste het startdocument
Fotograaf: Bron: Omroep Delft

De komende 20 jaar moet de leefbaarheid en veiligheid verbeteren.” Dat kost tijd. Een hele generatie”, zegt burgemeester Marja van Bijsterveld in haar openingsrede. “Normaal gesproken komen dit soort plannen van bovenaf, de overheid, maar het bijzondere van dit plan is dat het van onderaf is, vanuit u, de bewoners. Hoe komen de bewoners in Delft West tot hun recht? Dat is de centrale vraag. Jongeren lopen in deze wijken meer dan in andere Delftse wijken het criminele pad op. Het is duvels moeilijk om jongeren die daar eenmaal op zitten weer terug te krijgen”.
Meer jongerenwerkers

In een filmpje van Esra Tozak noemden een aantal jongeren hun wensen: “meer buurthuizen met meer interessante activiteiten, meer jongerenwerkers en een plek voor hangjongeren in de zomer. Nu zijn ze erg aanwezig op straat en dat geeft geen veilig gevoel”.

“Bewoners, organisaties, verenigingen, scholen, zorginstellingen, de gemeente en het rijk; alle partijen moeten over hun eigen koker heen kijken en gezamenlijk aan oplossingen werken”, zegt Roy
Kramer van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Delft-West is als één van de twintig gebieden hierbij aangesloten omdat welvaart en welzijn in deze wijken zijn gestagneerd.”

Concrete plannen

De komende periode werkt een programmabureau concrete plannen uit. Dit programmabureau komt onder leiding van Carmen Sjardijn. Carmen begint op 1 april 2023.

Waar komt het budget voor deze veranderingen vandaan? ”De gemeente heeft 1,1 miljoen euro uitgetrokken en omdat het rijk partner is in het project komt er voorrang bij subsidieaanvragen aldaar en zijn de beschikbare bedragen groter. Daarnaast worden sponsorbedragen gevraagd bij andere partners; zorginstellingen, onderwijsinstellingen, woningcorporaties en zorgverzekeraars bijvoorbeeld. Zij hebben mede het startdocument ondertekend, wat inhoudt dat zij bijdragen in geld, capaciteit of samenwerking”, vertelt Mark Rothuizen, projectleider Delft West.

Mensen die willen meedoen, meepraten, meedenken of iets vragen kunnen een mail sturen naar: info@wijwestdelft.nl