Delft breidt energietoeslag uit: 500 euro voor groep die net buiten de boot valt

Inwoners van Delft die net teveel verdienen voor de energietoeslag krijgen 500 euro van de gemeente. Dat heeft de gemeenteraad van Delft maandagavond besloten. Met het bedrag willen de raadsleden de inwoners ondersteunen die net buiten de boot vallen van de toeslag, maar wel te maken hebben met stijgende kosten. De regeling kost de gemeente 700.000 euro.

Een groot deel van de raad stemde in met de motie tijdens een extra ingelaste raadsvergadering. Twee weken geleden kwam de regeling er al bijna, maar op verzoek van het college werd de stemming uitgesteld om de financiële gevolgen te onderzoeken. Indieners Volt, SP, Onafhankelijk Delft, D66 en GroenLinks zijn tevreden dat de motie alsnog is aangenomen. “Wij zijn heel blij met de steun", zegt Jorrit Treffers van Volt,

Inwoners die tussen de 120% en 130% van het sociaal minimum verdienen hebben recht op de extra toeslag. Hoe hoog dat bedrag mag zijn is afhankelijk van de thuissituatie. Samenwonenden en gepensioneerden moeten bijvoorbeeld tussen de 1893 euro en 2050 euro per maand verdienen om de toeslag aan te kunnen vragen. In totaal kunnen ongeveer 1200 inwoners de regeling aanvragen tot het einde van dit jaar.

“Juridisch niet mogelijk”
Tijdens de vergadering is ook een motie aangenomen om meer voor studenten te doen. Indienens STIP, ChristenUnie, CDA en PvdA vinden dat studenten nu benadeeld worden omdat een groot deel niet in aanmerking zou komen voor de energietoeslag. De partijen willen dat studenten en anderen met een laag inkomen in de toekomst gebruik mogen maken van de individuele bijzondere bijstand. Met de bijzondere bijstand zouden de inwoners hun hoge energierekening kunnen indienen bij de gemeente. 

Daarnaast willen de partijen ook dat de studieleningen van studenten niet meer meetellen als inkomen voor de aanvraag van de energietoeslag. Daarover zij wethouder Joëlle Gooijer alleen dat ze dit niet ging doen: “Dat is juridisch niet mogelijk.”