Delfland beter opgewassen tegen droogte door vernieuwd gemaal

Uitbreidingen en aanpassingen aan de Rotterdamse Bergsluis moeten ervoor zorgen dat er in droge periodes meer zoetwater naar de regio Delfland stroomt. Tijdens droge periodes is dit belangrijk voor de toevoer van drinkwater. Zeker als weerextremen in de toekomst vaker voor gaan komen wegens klimaatverandering.
De Schie, ter illustratie | ©Joram Niese

De plannen voor de aanpassingen zijn op maandag 22 januari ondertekend door hoogheemraden Manita Koop (CDA) en Josien van Capelle (Water Natuurlijk). Het gaat om een samenwerking tussen het Hoogheemraadschap van Delfland en die van Schieland en de Krimpenerwaard. Na de verbouwing is Delfland tijdens droogte minder afhankelijk van het Brielse meer, wat tijdens droogte fungeert als reserve.

“Afgelopen tijd waren de Nederlandse waterschappen druk bezig met het beperken van wateroverlast”, vertelt Koop. “Maar, zoals we de laatste jaren gezien hebben, staan de maanden april tot en met september vaak in het teken van droogte en watertekort. Het één sluit het ander niet uit.”

Samenwerking
Tijdens droogte werken Delfland en Schieland/Krimpenerwaard al langer samen. Echter is het nu alleen mogelijk om vanuit Delfland, via de Bergsluis, drinkwater naar Schieland en de Krimpenerwaard te pompen. Door de aanpassingen bij het gemaal wordt het ook mogelijk dit andersom te doen. Van Capelle: “Met het nieuwe gemaal kunnen we zowel water richting Delfland pompen als richting Schieland en de Krimpenerwaard. Een win-winoplossing. Zeker omdat we bij de Bergsluis meteen ook een veilige doorgang aanleggen voor vissen. Dat is goed voor de visstand.”

De maatregel is voor de ietwat oudere Delftenaren extra goed nieuws. Menigeen kan zich misschien nog wel het drinkwatertekort van de jaren ’60 herinneren. Door langdurige droogte was de watervoorraad te zout, dus was het lastig voor Delftenaren om aan drinkwater te komen.

Delftse bevolking haalt drinkwater bij Shell | Johannes Gerard Roghair, stadsarchief Deft