Delfia Batavorum wil groene linten terug in stadsbeeld

Delft is één van de meest ‘versteende’ steden van Nederland. Dit betekent dat er gemiddeld erg weinig groen in de stad te vinden is. In verband met hittestress en het verbeteren van het stadsbeeld, zou volgens historievereniging Delfia Batavorum veel groen moeten worden bij geplant. Omdat in de stad niet heel veel ruimte hiervoor is, moet er worden geïmproviseerd. Het idee is om historische ‘linten’ (wegen) te gebruiken, die vroeger de Prinsenstad met het omliggende landschap verbonden.
Bij de Oude Delft staan al bomen | © Joram Niese

“Delft had een prachtig web van linten, het landschap in. Zo was er de Vliet naar het noorden, de Schie naar Rotterdam en Schiedam. (…) Kijk bijvoorbeeld naar de Tweemolentjeskade, dit is nog steeds een prachtige verbinding tussen de binnenstad en Delftse Hout”, vertelt Roelf Steenhuis van Delfia Batavorum. “We dachten: ‘kunnen we dat netwerk van die oude lijnen niet gebruiken?’” Volgens Steenhuis zijn deze linten vaak van oudsher erg breed. Als hier groen geplant moet worden, hoeft de gemeente in principe niks te slopen, en kan er gemakkelijk vergroend worden.

“Het is heel praktisch, want die lijnen zijn er gewoon. Je kunt gemakkelijk kijken of en hoe je daar groen aan toe kan voegen. We gaan ook geen hele ingewikkelde plannenmakerij organiseren. We gebruiken gewoon het bestaande netwerk van lijnen om die verbinding tussen de stad en het landschap daarbuiten te verduidelijken”, legt Steenhuis uit.

Promenade bij de Zuidwal
Een gebied waarvoor al vergroeningsplannen gemaakt worden, is de Zuidwal. Er wordt hier gekeken naar de locatie zoals die vroeger was. Steenhuis legt uit dat er bij het vroegere Hotel Bellevue een promenade met bomen was: “Het verkeer ging over de Oude Delft en de Westvest was nog een stadsmuur, niet de drukke autoweg die we nu kennen. Delftenaren van toen hadden hierdoor een tweede stadsplein, waar men ook lekker in de schaduw kon zitten.” Er wordt gekeken of er bij de Zuidwal ongeveer dertig bomen geplant kunnen worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De Rotterdammerpoortbrug aan de Zuidwal met op de achtergrond de Groenmolen aan de Kethelstraat en rechts Hotel Bellevue. | © Stadsarchief Delft, Henri Louw

Groen lint langs de Schie
Een ander plan is om een ‘groen lint’ langs de Schie aan te leggen, het groen zal dan vanaf de Zuidwal doorlopen tot buiten de stad, een beeld dat er vroeger al was. “Als je vanaf Avalex langs de Schie richting De Zweth rijdt, dan zie je een landschap dat er al eeuwen ongeveer hetzelfde uitziet”, gaat de enthousiaste Steenhuis verder. “Er hang bijvoorbeeld een schilderij van Jongkind in het Mauritshuis, waarop je met een beetje fantasie nog steeds het huidige beeld van het dijkje ziet.” Steenhuis schetst daarmee hoe het groene lint eruit kan komen te zien.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het landschap langs de schie is al eeuwenlang ongeveer hetzelfde. | © Stadsarchief Delft, Google Maps, samengevoegd door Joram Niese

Weerstand
Er wordt momenteel nog onderzocht of dit allemaal wel mogelijk is. Niet alleen is het in sommige gevallen praktisch ingewikkeld, het is ook maar de vraag of iedereen het wel wil. Steenhuis: “We kunnen stuiten op weerstand van bewoners of ondernemers. Wellicht willen die helemaal geen boom voor de deur. Daar houden we allemaal rekening mee, en het is meegenomen in het plan.”