Deelscooters ook dit jaar in de fik tijdens jaarwisseling: 'We schrikken ervan'

Deelscooters zijn ook dit jaar tijdens de jaarwisseling ten prooi gevallen aan vandalisme. De verschillende aanbieders zagen dat ‘enkele scooters’ vernield zijn door brandstichting en vuurwerk. Een exact cijfer kunnen Felyx, GOsharing en Check niet geven. Wel geven alle drie de bedrijven aan aangifte te doen tegen de vandalen.

Op een aantal plaatsen in de regio, waaronder Delft en Den Haag, zijn verschillende meldingen gedaan van deelscooters die in brand zijn gestoken. De scooters vielen ten prooi aan bijvoorbeeld brandstichting, maar ook vuurwerk dat bij de scooters werd afgestoken. Scooteraanbieders Check, Felyx en GOsharing hadden zich alle drie overigens wel voorbereid op mogelijk vandalisme. Zo werden bijvoorbeeld gebruikstijden aangepast en zelfs scooters uit bepaalde wijken verwijderd.

Toch is er enige verbazing op te merken. ‘We schrikken ervan’, vertelt een woordvoerder van deelscooteraanbieder Check. ‘We veroordelen vandalisme en het vernielen van andermans eigendom. We vinden het onbegrijpelijk dat mensen dit doen.’

De heftigste brand was in Delfgauw, op de Laan der Zeven Linden in Delfgauw zijn tenminste vier deelscooters in vlammen opgegaan. De brandweer liet even op zich wachten, maar er was voor de scooters ook geen redden meer aan. De scooters moeten als verloren worden beschouwd.

Niet allemaal offline
Een woordvoerder van GOsharing vertelt dat ze de scooters in de regio niet volledig offline wilden halen. Het had daarnaast teveel moeite gekost om álle scooters van de straat te halen. ‘We tijdens de jaarwisseling extra mensen hebben ingezet om zo snel mogelijk op meldingen te reageren. In het helemaal offline halen van de scooters zagen we geen uitkomst, omdat we als dienst er voor mensen willen zijn, ook tijdens de jaarwisseling.’

Felyx en Check hadden daarentegen wel de scooters van de straat gehaald in bepaalde risicogebieden. Naar eigen zeggen hebben ze bij Felyx daarom een relatief rustige jaarwisseling gehad. ‘We hebben enkele dagen voor Oud en Nieuw delen van Den Haag e.o. uit ons servicegebied gehaald en de scooters waren tijdens e jaarwisseling offline om enige vorm van misbruik ervan te voorkomen’, vertelt een woordvoerder van Felyx.

Samenwerking met gemeente en politie
‘Er zijn enkele scooters vernield, maar mede door samenwerking met de gemeenten en de getroffen voorzorgsmaatregelen zagen we een lager aantal incidenten in Den Haag e.o. dan voorgaande jaren. De vernielde scooters zijn opgehaald en afhankelijk van de vernieling kijken we of er nog onderdelen zijn die we veilig kunnen hergebruiken, zodat niet nog meer materialen onnodig verloren gaan’, gaat de woordvoerder verder.

De in brand gestoken scooters van GOsharing, Felyx en Check zijn inmiddels verwijderd van de straat gehaald. Alle bedrijven hebben daarnaast ook laten weten dat ze met de politie samen uit gaan zoeken wie precies de schade heeft veroorzaakt aan de scooters. ‘We gaan daarna kijken of we de schade kunnen verhalen op de vandalen’, sluit de woordvoerder af.