Twaalf Delftenaren willen de Tweede Kamer in

Er valt wat te kiezen. Foto: Frans van Rijnswou
Twaalf Delftse politici zijn bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer volgende week in de race voor een plekje in het parlement. De meesten zullen het moeten hebben van voorkeurstemmen omdat ze op een plaats op de lijst staan die rechtstreekse verkiezing nogal onlogisch maakt. Twee Delftse politici kunnen het volgens de laatste peilingen echter wel gaan redden. Hatte van der Woude is door de VVD op de 32ste plaats gezet en haar partijgenoot Bart Smals staat op plek 37. De verwachting is dat beiden in de Tweede Kamer zullen belanden. Bart Smals zit daar nu al anderhalf jaar en heeft dus ervaring. Hatte van der Woude is in Delft nu wethouder Jeugd, Onderwijs, Integratie en Emancipatie.


Vier andere kandidaten zijn ook in Delft bekend omdat ze fractievoorzitter zijn van hun partij in de Delftse gemeenteraad. Het zijn Rob van Woudenberg (CDA op plek 66), Lieke van Rossum (SP op plek 28) en Christine Bel (D66 op plek 48) en Jolanda Gaal* (Code Oranje op plek 49). Verder staan ook deze Delftenaren op een lijst voor de Tweede Kamerkiezingen: Hayri Yildiz (PvdA op plek 48), Suzanne Onderdelinden (PvdD op plek 26), Önder Duran (NIDA op plek 20), Jeanette Chedda (Bij1 op plek 4), Marise Schot (Splinter op plek 7) en Roald Schoenmakers (LP op plek 27).

*Jolanda Gaal is in Delft fractievoorzitter van de partij Onafhankelijk Delft, maar staat voor de Tweede Kamerverkiezingen op de lijst van de Haagse politicus Richard de Mos. Zij zijn een samenwerking aangegaan.