De Delftse APV verandert: Alcoholverbod binnenstad blijft en meer handvaten tegen ondermijning

De Algemene Plaatselijke Verordening is vernieuwd en gaat vanaf morgen in. De gemeente Delft wilde meer handvaten voor het tegengaan van criminele praktijken in de stad en ook de mogelijkheid creëren om een vergunningsstructuur in te zetten voor deelfietsen en deelscooters. Opvallend is ook het debat over het alcoholverbod in de binnenstad, iets dat studentenpartij STIP onverhoopt probeerde aan te passen.

De Algemene Plaatselijke Verordening staat bol van regels die per gemeente kunnen verschillen. Je moet het eigenlijk zien als een soort lokaal wetboek, waarbij de burgemeester en haar handhavers de mogelijkheid hebben om bij overtreding een boete uit te reiken.

De nieuwe regels om ‘ondermijning’ tegen te gaan in Delft moeten ervoor zorgen dat het makkelijker wordt voor handhavers en de gemeente om criminele praktijken op te sporen. Nu is het bijvoorbeeld ook expliciet gemaakt dat er een verbod komt op drugshandel op straat en krijgt de burgemeester de mogelijkheid om panden tijdelijk te sluiten als er criminele praktijken hebben plaatsgevonden.

Ook wordt het daarnaast verboden om kleding te dragen van verboden organisaties, daarbij kan je denken aan motorclubs als de Hells Angels, Satudarah én No Surrender. Maar ook verboden tekens van fascistische groeperingen vallen hieronder. De BOA’s op straat mogen hier nu dus een zogenoemde bestuurlijke boete voor opleggen.

Ook alcoholverbod voor binnenstad
Twee weken geleden al werd er stevig gedebatteerd in de gemeenteraadsvergadering over de nieuwe regels. Studentenpartij STIP vond met name het alcoholverbod in de binnenstad een struikelblok. De partij diende een motie in: ‘afschalen alcoholverbod Binnenstad’, om op die manier te voorkomen dat het alcoholverbod tot wasdom kwam. Het mocht niet baten, andere partijen kaderden het als een ‘campagnestunt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen’, aldus Dimitri van Rijn van de VVD tijdens de raadsvergadering.

Volgens STIP zouden de regels willekeur in de hand werken, iets dat burgemeester Marja van Bijsterveldt direct weersprak. ‘Onze handhavers gaan gewoon met een verstandig oog om met het alcoholverbod. Ze zijn in staat om preventief te handelen en overlast te voorkomen. Gezien de grote hoeveelheid kratten die ik soms door de binnenstad zie rollen, denk ik dat we dit niet hoeven af te schaffen.’ Het alcoholverbod zal daarom vanaf morgen ‘gewoon’ in gaan.