Bouwkunde faculteit van TU Delft serveert alleen nog maar vegetarisch eten

Restaurant Het Ketelhuis, het eerste restaurant dat over gaat op een volledig vegetarisch aanbod. Bron: Google Maps

In 2030 wil de gehele TU Delft campus CO2-neutraal en circulair zijn. Om dit doel te bereiken neemt de TU nu een belangrijke stap. Op de Bouwkunde faculteit wordt vanaf maandag 3 mei alleen nog maar vegetarisch voedsel aangeboden.

Op 3 mei gaat het Ketelhuis, het restaurant op de faculteit Bouwkunde, weer open. Vanaf dat moment biedt het restaurant een volledig vegetarisch assortiment aan en wanneer de andere restaurants op de faculteit opengaan bieden ook deze restaurants een volledig vegetarisch assortiment.

CO2-uitstoot
Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het CO2-neutraal en circulair maken van de TU Delft campus, want volgens de TU heeft de voedselconsumptie van studenten en medewerkers het op een na grootste aandeel in de CO2-uitstoot van de gehele TU Delft campus.

Brand bij een woning aan het Blekerhof in Delft, boosdoener blijkt een strijkplank >

“Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen,” zegt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft, tegen het TU Delft platform.

“De universiteit had altijd sterk vleesgeoriënteerde catering. Als we overschakelen naar een vegetarisch en veganistisch aanbod, dan scheelt dat meer dan de helft van de uitstoot ten gevolge van voedsel. Ik ben dus erg blij met het initiatief van Bouwkunde!'' aldus Van Dobbelsteen.

Snacks
De TU begint met een volledig vegetarisch voedsel aanbod bij de faculteit Bouwkunde omdat hier de vraag naar vegetarisch eten de afgelopen tijd sterk is toegenomen.

In samenwerking met de cateraar CIRFOOD heeft de TU gekeken hoe het aanbod eruit gaat zien, waarbij er gekeken werd naar een goede prijs-kwaliteitverhouding. Maar ook andere kansen voor verduurzaming, zoals de verpakking van het eten en het bestek, werden in acht genomen.

Onderzoekers van de TU Delft hebben een levend materiaal ontwikkeld op basis van algen >

Naast het assortiment wordt er in het nieuwe collegejaar ook getest met een nieuwe restaurantindeling. In het voorste gedeelte van het restaurant komt een ‘grab & go’ zone, hier kun je belegde broodjes en snacks meenemen. Het achterste gedeelte is bestemd voor zelfbediening, waar een breder aanbod aan onder andere salades en warme maaltijden besteld kunnen worden.