D66 in Delft de grootste partij en Delftse VVD wethouder naar de Tweede Kamer

Nederland is woensdag weer naar de stembus geweest voor de Tweede Kamer verkiezingen. Landelijk kreeg de VVD de meeste stemmen en is de grootste partij met 36 zetels. In Delft haalde D66 de meeste stemmen, net als vier jaar geleden. Dit jaar stemde 21,3 procent van de Delftenaren op D66, vier jaar gelden was dat nog 20,2 procent.

Ook het pro-Europese Volt scoorde in Delft erg goed. 7,5 procent van de Delftenaren stemde op deze nieuwkomer. De tweede partij in studentenstad is de VVD met 16,7 procent van de stemmen en de derde partij GroenLinks met 8,8 procent.

Lees ook: Twaalf Delftenaren willen de Tweede Kamer in >

De winst voor de VVD betekent verder dat de Delftse VVD wethouder van onderwijs, jeugd en integratie Hatte van der Woude onze stad gaat verlaten. Zij gaat de komende vier jaar voor de VVD de Tweede Kamer in. Van Der Woude staat op plek 32 en met de landelijke winst van de VVD is ze zeker van en plekje in de Kamer. Ze heeft inmiddels haar ontslag aangeboden. De VVD Delft heeft oud-wethouder Lennart Harpe voorgedragen als haar opvolger. Dinsdagavond 23 maart stemt de raad over de voordracht.

Van der Woude heeft zich in de afgelopen drie jaar onder andere ingezet voor een samenwerking van het vmbo, mbo, hbo en TU nabij de campus. Een plek waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar ontmoeten, en leerlingen samen leren en innoveren. Ook is samen met partners een visie in het manifest Opvoeden en opgroeien in Delft geformuleerd. Als gebiedswethouder heeft ze in Buitenhof en de Kuyperwijk mooie resultaten geboekt.