Burgemeester wil dat Tweede Kamer fatbikes aanpakt

Burgemeester Marja van Bijsterveldt heeft Tweede Kamerleden gevraagd met wetten te komen die de fatbike aanpakken. Van Bijsterveldt is niet blij, want de nationale overheid doet wat haar betreft te weinig om problemen rond de fatbike tegen te gaan.
Het verkeersgedrag van fatbikers leidt vaak tot overlast | Foto: Politie basisteam Delft, via Instagram

Eerder deze maand stemde de gemeenteraad van Enschede voor een lokaal fatbikeverbod. De stad in Overijssel is de eerste in Nederland die zo’n verbod aandurft. Verschillende gemeenten in de regio rond Delft volgen deze ontwikkeling op de voet, schrijft Omroep West

Zo is het de vraag of een verbod op een fatbike juridisch stand kan houden. Ook wijzen sommige gemeenten erop dat het misschien geen zin heeft specifiek de fatbike aan te pakken. Bestuurders aanspreken op hun gedrag zou wat hen betreft meer opleveren dan het in de ban doen van de fatbike.

Maatregelen nodig
Daarentegen zijn er ook stadsbestuurders die snakken naar mogelijkheden iets te doen aan de overlast van de fietsen met dikke banden. Zo vindt de burgemeester van de Prinsenstad dat de landelijke overheid met maatregelen zou moeten komen. Daarom heeft ze bij Tweede Kamerleden gelobbyd om met wetgeving te komen, maar dat lijkt voorlopig niet te gebeuren. 

“Tot die tijd zetten we in op het tegengaan van ongewenst en overlastgevend gedrag van fatbikegebruikers en onderzoeken we welke mogelijkheden de gemeente heeft om hierin op te kunnen treden,” laat Van Bijsterveldt weten aan West. 

Afwachten
Of dat betekent dat er ook in Delft een fatbikeverbod in een deel van de stad komt is niet duidelijk. Gemeenten in deze regio wachten voorlopig af. Daarbij is het ook de vraag of het voorgestelde verbod in Enschede van de grond komt.

Dit artikel is gebaseerd op berichtgeving van mediapartner Omroep West.