Moet Delft Enschede volgen met fatbikeverbod? 'Ze rijden gewoon de flat in'
Als eerste Nederlandse gemeente heeft Enschede ingestemd met een fatbikeverbod in de binnenstad. Alhoewel er nog wel juridische haken en ogen aan dit plan zitten, stemde een meerderheid van de raad in. Delen Delftenaren de zorgen uit Enschede en is een verbod hier ook op z’n plaats?
De gemeenteraad van Enschede heeft ingestemd met een plan om fatbikes uit de binnenstad te weren. Volgens de gemeente zijn veel van deze fietsen opgevoerd, onverzekerd en vertonen ze meer gelijkenis met scooters dan met gewone fietsen.
Hoewel het voorstel brede steun kreeg, blijkt de uitvoering moeilijk op juridisch vlak. Het is namelijk knap lastig om onderscheid te maken tussen een fatbike en een reguliere elektrische fiets. Een verbod op fatbikes zou er mogelijk toe leiden dat ook andere e-bikes de binnenstad niet meer in mogen.
Liever kwijt dan rijk
De meningen in Delft over een fatbikeverbod zijn verdeeld, blijkt na een rondje in de binnenstad. Op de Oude Langendijk staat een man met zijn eigen fatbike. Hij ziet geen probleem in het gebruik, zolang het maar verantwoord gebeurt. “Die van mij rijdt niet harder dan 24 kilometer per uur. Dat is hard zat,” zegt hij.
Een jongen in de Jacob Gerritstraat is de e-bike met dikke banden liever kwijt dan rijk. “Ze razen overal tussendoor, maken een irritant geluid en de bestuurders letten totaal niet op. Wat mij betreft mogen ze per direct uit de stad verdwijnen.”
'Niets mis mee'
Een gedeeltelijk verbod is niet voor iedereen voldoende. Een bewoonster is uitgesproken voorstander van een algeheel verbod. “Ze komen gewoon de flat ermee inrijden waardoor je bijna omver wordt gefietst.”
"Niet meer normaal" noemt een vrouw uit Den Hoorn de situatie met fatbikers. "Je moet uitkijken of anders rijden ze je gewoon voor de sokken. Ze zouden ze de stad uit moeten weren."
Een vrouw op de Markt, werkzaam als docent, vindt dat gedrag en opvoeding een grotere rol spelen dan de fatbike zelf. “Zolang ze zich aan de verkeersregels houden, is er niets mis mee. Dat probeer ik ook aan mijn leerlingen mee te geven. Maar op drukke plekken in de stad zou je best een verbod kunnen instellen.”