‘Bouw nieuw clubhuis Laga start als eerste, zodra er groen licht is’

De bouw van een nieuw clubhuis voor roeiclub Laga wordt waarschijnlijk de allereerste zichtbare activiteit aan de Schieoevers, als de Raad van State volgend jaar haar definitieve zegen zou geven aan het grote plan voor een omvangrijk Delfts stadsgebied aan de Schie.

De oude stadshaven van Delft. De boten die er nu liggen moeten weg, voor de bouw (links) van een nieuw clubhuis voor roeiclub Laga | Foto: Henk de Kat
Dat kondigt Joost Snepvangers aan tegenover Omroep Delft. Hij is de door de gemeente ingehuurde programmadirecteur achter de complexe toekomstvisie op het Schie-gebied, richting Rotterdam. Voor beide oevers bestaan bouwplannen. Aan de kant van de Rotterdamseweg draait het met name rondom wat nu nog officieel de ‘stadshaven’ van Delft is.  

 

Nieuwe haven 
Daar liggen nu nog allerlei wat oudere boten aangemeerd. Die moeten uiteindelijk weg, om nieuwkomer Laga de ruimte te geven. Deze roeiclub is nu al bijna een eeuw lang – sinds 1926 – gevestigd langs de historische stadsrand van Delft, tussen de Oostpoort brug en de Sint Sebastiaan brug. De club vertrekt daar voor een nieuw clubhuis, dat in de inham van de stadshaven met de rugzijde naar de Rotterdamseweg komt te liggen, waar zich het nieuwe pompstation bevindt van Geothermie Delft. De uitkijk van de club is dan richting de Schie. 
Links (rood) de Gelatinebrug. Midden rechts, aan de kant van de Rotterdamseweg (in wit): het nieuwe clubhuis voor Laga aan de kopse kant van de haven-inham, en rechts daarvan de toekomstige woonwijk Nieuwe Haven waar 350 woningen en appartementen zijn gepland. Links van de haven (in blauw) de Hordijk fabriek | Foto: Henk de Kat
Aan de stadskant van die Schiehaven, waar Laga wordt gevestigd, is op de hoek van die inham tegenover verpakkings- en isolatiefabriek Hordijk ook een nieuw wijkje gepland. De naam van dat woongebied staat al vast: Nieuwe Haven. Ook die projectontwikkelaar, AM uit Utrecht, wacht met smart op de cruciale uitspraak van de Raad van State over het totale Schieoevers plan, om bij toestemmingvan deze hoogste rechtsinstantie meteen aan de slag te kunnen. Maar ook dat wordt pas in 2025, gezien de tegenover Omroep Delft gemelde vertraging bij de Raad van State van de behandeling van nog lopende bezwaren, van onder meer Hordijk. 
De Utrechtse bouwcombinatie achter het bouwplan voor Nieuwe Haven heeft een ontwerp opgesteld voor ongeveer 350 woonruimten in een ‘dynamische omgeving’ en in een ‘oase van groen aan het water’. Het gaat om eengezinswoningen, appartementen, en ook studentenhuisvesting. 
Volgens website Nieuwehavendelft.nl kan de verkoop van woningen en appartementen nog niet starten, zolang er

nog geen uitspraak is is van de Raad van State. “Maar desondanks hebben we vertrouwen in een positieve uitkomst. Het aantal mensen dat interesse heeft getoond, gecombineerd met de bereidheid om geduldig af te wachten, sterkt ons in de overtuiging dat het wachten beloond zal worden.”