Binnenstad stemde vooral op GL/PvdA, Tanthof op de PVV

GroenLinks/PvdA, de partij die in Delft bij de Europese verkiezingen met 30,3 procent als verreweg grootste uit de bus is gekomen, behaalde de meeste stemmen langs de Schieweg/Hooikade (36 pct), de hele binnenstad (34 pct) en Olofsbuurt/Westerkwartier (33 pct).

Stembureau Paardenmarkt | FOTO: Gemeente Delft
 
Dit blijkt uit gegevens van data-specialisten van de gemeente die zijn opgevraagd door Omroep Delft.

 

De PVV, de partij met de grootste winstsprong (van 5 procent in 2019 naar nu ruim 11 procent), behaalde die uitslag vooral dankzij kiezers in Tanthof West en Tanthof Oost (ruim 20 pct), verder rond de Brasserkade, Schilderswijk en het Heilige Land (17 pct) en in Buitenhof (16 pct). De PVV werd daarmee bij deze verkiezingen de derde in grootte in de stad. Het minst populair was de partij in de binnenstad (4,9 procent).

 

D66 en Volt
De partij die na GroenLinks/PvdA als tweede eindigde, met ruim 14 procent, was D66. Ook die scoorde het hoogst in de binnenstad (ruim 18 pct) en verder bovengemiddeld in de Wippolder (ruim 16 pct).

 

Veel meer dan in de meeste andere steden deed Volt het goed in Delft. Met ruim 10 pct van het totaal uitgebrachte stemmen in de stad kwam deze partij op de vierde plaats. Dat was vooral te danken aan kiezers in opnieuw de binnenstad (bijna 14 pct), de Wippolder (ruim 13 pct) en de Schieweg/Hooikade (ruim 11 pct).