Bijna 1000 huishoudens moeten energietoeslag nog aanvragen

Bijna 1000 huishoudens in Delft moeten hun energietoeslag nog aanvragen. Als mensen hun energietoeslag niet aanvragen, lopen ze per huishouden gemiddeld 1300 euro mis. Tot het einde van dit jaar kan de regeling aangevraagd worden. De gemeente gaat nu proberen te achterhalen welke inwoners nog een aanvraag moeten indienen.

In Delft komen 6880 huishoudens in aanmerking voor de energietoeslag. Volgens de laatste cijfers van de gemeente heeft 77% van die groep de toeslag gekregen of lopen. De toeslag is bedoeld om mensen met het laagste inkomen in de samenleving te helpen hun energierekening te betalen. 

Naast een onderzoek naar wie de aanvraag nog niet heeft ingediend gaat de gemeente ook meer medewerkers inzetten voor het verwerken van de aanvragen: “Die komen nog steeds in grote getallen binnen.”

In de gemeenten om Delft heen moeten ook nog duizenden de toeslag aanvragen. Omroep Delft heeft samen met Omroep West onderzoek gedaan naar het aantal aanvragen en concludeert dat 15.000 huishoudens in 21 gemeenten mogelijk de toeslag mislopen.

Aanvragen kan obstakel zijn
Het aanvragen van de energietoeslag kan een obstakel zijn, hoe eenvoudig deze ook ingericht is, zegt Wilma Kuiper van Stimulansz. Deze organisatie adviseert gemeenten bijvoorbeeld over de energietoeslag. 'Voor veel mensen kan het digitaal insturen van het aanvraagformulier lastig zijn. Zij hebben daar echt hulp bij nodig. Het kan daarom zijn dat de aanvraag toch blijft liggen.'

Dat het aanvragen niet makkelijk is hebben Iglal Ashmage, Soraida Windster en Sahra Ahmed ook ervaren. De drie vrouwen wonen in dezelfde flat in Voorhof en hebben de energietoeslag hard nodig vanwege de stijgende prijzen.

'Ik moet heel veel informatie geven op de website van de gemeente en dat lukt mij niet', zegt een van vrouwen. 'Het kost mij zo veel moeite dat ik ermee stop, dat ik denk ik ga het wel later doen.' Haar vriendin vult aan: 'Ik weet ook niet of het me met dat extra geld wel zou lukken om de energierekening te betalen. Je krijgt het geld zo lang van te voren, dat je het toch ook voor boodschappen gaat gebruiken, of iets anders.'

Ze vrezen roodstand door de automatische incasso: 'Er zijn wel rekeningen maar er is geen geld. Hoe moeten wij dan verder?'

In Delft kunnen inwoners die minder dan 120% van het sociaal minimum verdienen gebruikmaken van de toeslag. Mensen die in de bijstand zitten krijgen het bedrag automatisch, de rest moet zelf een aanvraag indienen. Het bedrag dat je per maand mag verdienen verschilt per woonsituatie. Zo kan je als gezin de toeslag aanvragen als je minder dan 1795 euro per maand verdiend. Bijzonder in Delft is dat studenten ook gebruik mogen maken van de regeling. Zij moeten dan alleen wel een energiecontract op hun naam hebben staan. Ook telt de studielening mee als inkomen voor de groep.

Extra vergoeding
In Delft is deze week ook net een bedrag beschikbaar gekomen voor huishoudens die net buiten de boot vallen voor de energietoeslag.Die inwoners kunnen 500 euro krijgen van de gemeente. De regeling kost de gemeente 700.000 euro. De standaard energietoeslag krijgt de gemeente vergoed van het Rijk.