Bijeenkomst bij TU Delft over vernielingen in Gaza afgelast

Tot onbegrip van de organisatoren is een voor woensdagavond 24 april bij de TU Delft gepland debat over vernielingen in de Gazastrook afgelast door een hoogleraar van de afdeling Bouwkunde. De decaan, Dick van Gameren, zegt ‘door verschillende signalen’ er geen vertrouwen in te hebben dat een ‘constructieve en respectvolle dialoog’ mogelijk zou zijn.
Verscheurde posters zijn weer opgehangen | © BK Scholars for Palestine

De bijeenkomst was opgezet door ‘BK Scholars for Palestine’, een groep wetenschappers van de faculteit Bouwkunde (BK) die zegt ‘ruimte te willen vinden om binnen onze faculteit en universiteit ons uit te spreken over Palestina’. Het thema op 24 april zou zijn ‘Architecturing Destruction in Gaza, Palestine’, vernietiging van gebouwen.

Van Gameren, in een bericht op de website van TU Delft: “We hebben er alles aan gedaan om deze bijeenkomst plaats te kunnen laten vinden. Het doel was respectvol naar onze collega's te luisteren. Dat blijkt niet mogelijk. Hoe graag we dat ook hadden gewild, want in gesprek gaan en luisteren zie ik als belangrijke kernwaarden van onze faculteit.”

Verscheurde posters
De decaan doelt met zijn verklaring op gebeurtenissen van de afgelopen weken. Posters die waren opgehangen op de universiteit om de bijeenkomst met Palestijnse wetenschappers te promoten werden door onbekenden verscheurd. Eén van wetenschappers die tijdens het evenement zou spreken gaf aan 'het heel bedreigend te vinden om mijn naam in stukken gescheurd op de vloer te zien liggen'. De organisatoren vinden dat het debat, zeker om deze reden, juist wél zou moeten doorgaan. Het comité zegt dit dan ook van plan te zijn.

“Inhakend op Van Gameren's wens dat 'de faculteit een plek is en blijft waar iedereen zich welkom en veilig voelt en waar we respectvol en met wederzijds begrip naar elkaar kunnen luisteren', benadrukken de organisatoren dat dit alleen bereikt kan worden door de vrijheid van meningsuiting te beschermen en niet toe te staan dat pestkoppen de wetenschap belemmeren”, aldus een woordvoerder van BK Scholars for Palestine.

Verscheurde posters liggen deels op en in de prullenbakken | © BK Scholars for Palestine