Bewoners Olofsbuurt en Westerkwartier boos om afname parkeerkaarten

Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier (BVOWD) heeft in een brief aan de gemeente duidelijk gemaakt ontevreden te zijn met het besluit om minder parkeervergunningen toe te kennen aan bewoners van die wijk. Het gaat om bewonersvergunningen voor parkeervakken in de Prinsenhofgarage.
Ingang Prinsenhofgarage | © Joram Niese

De gemeente zegde eerst toe om 150 parkeerplaatsen aan bewoners toe te kennen, maar in de laatste plannen staat dat dit er 100 worden. ‘Om meer zekerheid te krijgen over voldoende parkeerplaatsen voor bewoners uit de binnenstad en bezoekers van Delft beperken we het aantal uit te geven abonnementen in de Prinsenhofgarage voor bewoners van de Olofsbuurt en het Westerkwartier tijdelijk op maximaal 100’, zo valt er in de plannen te lezen. Deze keuze maakt de gemeente vanwege het te realiseren autoluwplusgebied, wat volgens andere belanghebbenden sowieso al voor parkeerproblemen gaat zorgen.

Verder geeft de gemeente aan dat, onder meer, de Prinsenhofgarage als eerste bestemming ‘bezoekers van Delft’, en daarna pas ‘bewoners van Delft’ krijgt. Mede doordat het lastig tot vrijwel onmogelijk is om parkeerruimte voor bewoners bij de andere parkeergarages te krijgen, móet er volgens de gemeente wel gekeken worden naar de Prinsenhofgarage. Maar, schrijft de gemeente in de plannen: “Als na de uitbreiding van het autoluwplusgebied blijkt dat er voldoende plek is, kunnen we het aantal bewonersabonnementen voor (Olofsbuurt en Westerkwartier) weer verhogen.”

Eliza Dorusstraat
BVOWD benadrukt in de ingezonden brief aan de wethouder, dat er eerder gesproken is over de wens om de Eliza Dorusstraat autovrij te maken. “Deze straat is veel te smal en er zijn in voorgaande jaren problemen geweest met de doorkomst van brandweer en ambulances. Dit staat nog los van schade aan de geparkeerde auto’s. De uitvoering (van het autovrij maken) komt nu in de gevarenzone”, schrijven zij.

Hittestress
Ook geeft BVOWD als argument dat er in de wijk veel hittestress is. Dit komt volgens hen doordat er te weinig groen is in de wijk. De vergunningen voor de Prinsenhofgarage zagen zij als oplossing: “Afgelopen jaren was de hittestress al duidelijk merkbaar, maar dit gaat de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid alleen maar toenemen. De belangrijkste oplossing is dus: meer groen in het straatbeeld. Dat is op zijn beurt alleen maar mogelijk als wij meer auto’s uit de wijk verplaatsen naar onder de grond. Op de ontstane lege plekken komen bomen terug.”