Beslis mee over de toekomst van Delft

 

Veel Delftenaren zijn betrokken bij hun stad, via hun wijk, buurt of hun straat. Delftenaren zien van alles om zich heen gebeuren waarvan ze denken: ‘Dat kan anders. Dat kan beter. Delft wordt beter als het anders gaat.’ Als jij zo’n betrokken Delftenaar bent, zou je eens moeten overwegen om aan de slag te gaan op de plek waar je dingen anders en beter kan doen: de gemeenteraad.

Voor de vierde keer sinds 2009 wordt er nu op initiatief van de gemeenteraad de wervingscampagne ‘Ja, ik wil in de gemeenteraad’ gehouden. In die campagne gaat het er om Delftenaren enthousiast te maken voor het lidmaatschap van de gemeenteraad en een politieke partij daarin te ondersteunen. En zo de belangen van stadgenoten behartigen en ze te vertegenwoordigen. In de gemeenteraad kan je meebeslissen over de toekomst van Delft. Er staat een cursus ingepland waarin Delftenaren kunnen zien hoe het werkt om in de gemeenteraad te zitten. 

Cursus
''Net als alle andere partijen ondersteunen wij dit initiatief'', zegt Rob van Woudenberg fractievoorzitter van het CDA. “We werken er ook aan mee en komen op de cursus iets vertellen over onze partij en wat ons inspireert om dit werk te doen. Ik weet dat er altijd veel animo is voor deze korte cursus. Het CDA geeft natuurlijk zelf ook cursussen en opleidingen. Maar deze cursus geeft ook Delftenaren die nog geen lid zijn van een partij de mogelijkheid om kennis te maken met het werk van een gemeenteraadslid’, aldus van Woudenberg. ‘Mensen die na deze cursus daadwerkelijk de raad in willen, moeten lid worden van een politieke partij. Op deze cursus maken ze ook kennis met de huidige partijen in de raad. Dat helpt zeker bij het maken van een keus”, besluit hij.


Meld je aan
De cursus Politiek Actief start op 24 maart. Deze bestaat uit vijf wekelijkse bijeenkomsten in het stadhuis. Er kunnen maximaal 30 mensen meedoen. Zijn er meer aanmeldingen, dan wordt er geloot. Er is geen speciale vooropleiding nodig. De cursus besteedt aandacht aan de lokale politiek en natuurlijk aan het raadswerk. Maar ook praktische zaken zoals presenteren en debatteren komen aan de orde. Aanmelden kan tot 10 maart bij de griffie van de gemeenteraad. Dat kan via een mailtje naar griffie@delft.nl


Zo kom je in de gemeenteraad
Om daadwerkelijk in de gemeenteraad te komen, moet je ook deze stappen nemen.

• Je moet eerst lid worden van een politieke partij in Delft.
• Je vraagt deze partij om je op de kandidatenlijst te zetten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Elke partij bepaalt zelf hoe ze de kandidatenlijst samenstelt en wie op welke plek komt te staan.
• Tijdens de verkiezingen kiezen de Delftenaren vervolgens wie hen gaat vertegenwoordigen in de gemeenteraad. 

Lees ook: Delft krijgt mediafonds voor onderzoeksjournalistiek >