Delft krijgt mediafonds voor onderzoeksjournalistiek

Onafhankelijke lokale journalistiek bevorderen

 
Sinds medio 2019 is de Stichting Media Fonds Delft actief met het opzetten van een mediafonds voor onderzoekjournalistiek in Delft. Nu heeft de gemeente Delft een bedrag van 50.000 euro opgenomen in de begroting van 2021 ten behoeve van een mediafonds. Dit bedrag zal worden verdubbeld door de Provincie Zuid-Holland. Lokale journalisten en mensen die actief zijn in de Delftse media kunnen nu financiering aanvragen voor een journalistiek onderzoek naar belangrijke actuele Delftse ontwikkelingen.
 
Stichting Mediafonds Delft zal het fonds beheren. De aanvragen voor financiering van een onderzoek worden beoordeeld door een onafhankelijke selectiecommissie waarin veel (lokale) journalistieke ervaring en kennis van bij Delft aanwezig is. De publicaties die mogelijk zijn gemaakt door geld van het fonds zijn gratis beschikbaar voor de inwoners van Delft. De onafhankelijke lokale journalistiek krijgt door de mogelijkheden die dit fonds biedt voor onderzoek een flinke kwaliteitsimpuls.
 
Aanvragen
“Goede, onafhankelijke journalistiek dient een groot maatschappelijk belang: het versterkt het functioneren van de (lokale) democratie. Onafhankelijke journalistiek fungeert als waakhond bij politieke besluitvorming en zorgt ervoor dat burgers goed geïnformeerd zijn. Bovendien werkt lokale journalistiek sterk verbindend,” aldus Rob Hundman, voorzitter van de Stichting Mediafonds Delft. Het Mediafonds roept op haar site redacties en journalisten om een aanvraag in te dienen voor onderzoeksjournalistiek. Vanaf 15 december kan dat via een aanvraagformulier op de site van het Fonds.