Bakker Jaap verkoopt Pokémonkaarten: ‘Eigenlijk een uit de hand gelopen hobby’

Ondernemers moeten creatief blijven met de nieuwe coronamaatregelen. Afgelopen zaterdag opende Bakker Jaap een heuse Pokémon-shop. Waar normaalgesproken tafels en stoelen staan voor gasten, hebben ze nu plaats gemaakt voor vitrines vol met artikelen van Pokémon. De kaarten gaan bij de bekende bakker uit Delft inmiddels ook als warme broodjes over de toonbank.

‘Het is voor mij eigenlijk een uit de hand gelopen hobby’, vertelt eigenaar Martin Rietvelt enthousiast. Zelf verzamelde hij als tiener al Pokémon-kaarten, toen het in de jaren ’90 al een ware hype begon te worden. ‘Jarenlang heb ik vervolgens eigenlijk niets met mijn collectie gedaan, tot mijn zoontje ook kaarten begon te verzamelen. Vanaf dat moment is het balletje voor ons een beetje gaan rollen’, legt de ondernemer uit.

Het enthousiasmeerde hem om zelf ook een webshop op te zetten: ultracards.eu. ‘Je gaat op een gegeven moment toch denken, kan ik niet iets meer met deze hobby doen. Toen kwamen we eigenlijk op het idee dat we een webshop moesten starten’, aldus de ondernemer.

Winkel vol brood en Pokémonkaarten
Vervolgens werd het al snel duidelijk dat de coronamaatregelen vorige week aangescherpt zouden worden. Plek voor gasten was er niet meer, dus hakte hij de knoop door. ‘Het werd eigenlijk ondoenlijk om in de winkel anderhalve meter afstand te houden en bezoekers hier te kunnen laten zitten. Toen hebben we maar besloten om hier wat vitrines neer te zetten en de webshop ook een fysieke plek te geven’, legt Rietvelt uit.

Zo staat de winkel op het moment vol met brood én ook Pokémonkaarten. Die worden overigens ook flink goed verkocht, veel kinderen herontdekken de Japanse kinderserie op het moment. Dat komt doordat het kaartspel inmiddels al 25 jaar bestaat. ‘We hadden verwacht dat het na het jubileum iets meer uit zou doven, maar het blijft nog steeds populair’, gaat de ondernemer verder.

Flinke hype
Dat is ook te zien aan de verkoop volgens de bakker. De trend rond de kinderserie en het kaartspel is nog altijd zeer groot. De kaarten gaan dus ook snel over de toonbank, zeker met de feestdagen. ‘We hadden voorraad voor 12 weken extra ingekocht, dat is nu inmiddels na drie dagen al voor de helft uitverkocht.’