Avondklok nu ook voor katten in DelftDe Delftse stadsecoloog Diny Tubbing roept op om katten s' avonds binnen te houden. Dit vanwege het broedseizoen. In mei leggen alle vogels een ei, aldus een oudhollands gezegde. Maar of die kleine vogeltjes wel de kans hebben om ooit de vleugels uit te slaan is maar de vraag… Elk jaar worden er zo’n 18 miljoen vogels door onze huiskatten, verwilderde katten of loslopende honden gedood.

Daarom kan het een oplossing zijn om een kat continue binnen te houden, aldus stadsecoloog Tubbing. Maar in de praktijk is het vrij lastig om katten die buitenlucht gewend zijn binnen te houden. Een belletje omdoen of ’s avonds binnen houden helpt al. Lijn ook je hond aan. Vogels die hun nest op de grond hebben, worden makkelijk door loslopende honden verstoord of gepakt.

Nest vroegtijdig verlaten
In de broedperiode zijn vogels extra gevoelig voor verstoringen. Werkzaamheden als het kappen van bomen of snoeien van heggen in de buurt van nestjes zijn daarom nu niet handig. Vogels kunnen dan definitief het nest verlaten en dan is het nestje ten dode opgeschreven. Het beste is om deze periode geen werkzaamheden uit te voeren.

Lees ook: Broedplaats moet ringslangen naar Delft lokken >

Aantal stadsvogels gehalveerd
Sinds 1990 is het aantal stadsvogels meer dan gehalveerd. De oorzaak daarvan zijn de vele gebouwen en het verdwijnen van groen in de stad, maar ook door het verstenen van tuinen verdwijnt de nestgelegenheid.